Ett inferno av El Clàssic!

Tidernas mest intensiva bollrivalitet maxar. Tre möten på fyra dagar:

I dag: Madrid – Barça i cupen (första mötet 1-1)
På fredag: Barça – Madrid i EuroLeague på Viasat ( matchen flätad från torsdag)
På lördag: Madrid – Barça i ligan.

Det finns ett par saker som just nu gör de här mötena extraladdade. Inget har med sport att göra.

Spanien står inför ett nyval sedan de katalanska självständighetsparlementarikerna inte stödde Sanchez och socialistpartiets budgetförslag. Det innebär dels att det ny-frankistiska partiet Vox som fullkomligt hatar allt katalanskt ser ut att ta hälften av PP:s röster eller cirka 11-13 procent av platserna i Cortes. Det här kommer Katalonien troligtvis få lida för. Det här förstärker även den politiska fejden Madrid vs Barcelona. Rättegången mot de politiker som stod bakom självständighetsförklaringen har också inletts den här veckan. Det är ett kaos av katalanska känslor och mitt i alltsammans lösgör sig tre gånger El Clàssic!

Prestigefyllda Copa del Rey i basket för tio dagar sedan (som FA-cupfinalen för engelsk fotboll) slutade med att Madrid hotade lämna det spanska seriesystemet. De blev nämligen eventuellt blåsta på en cupseger, i hemmahallen. Av Barça. Domarens videogranskning lyckades inte upptäcka det eventuella felet men det kan ha varit fel domslut. Däremot sägs inget om att ett par sekunder tidigare slog en Madridspelare motståndaren i huvudet när denne med en simpel layup skulle avgöra matchen. Att man därigenom kanske varken skulle hota, eller skrika om domarskandal går liksom inte in i vissa Madridskallar.Det är faktiskt lite som frankismen (som av hävd har ett starkt fäste i Madrid): mycket stolthet, mycket hat, lite hjärna, lite verkstad.

Det är sista omgången före playoff. Barca lär få möta ett turkiskt lag hur det än slutar. Det enda som kan förändras är hemmaplansfavör i sista och femte matchen för Barça, Madrid får en enklare väg till Final Four men det finns som sagt andra värden som hämnd, revansch och stolthet i massor på spel i Palau Blaugrana på torsdagskvällen…

Barça slog Sevilla borta i La Lliga i lördags efter Messis fantastiska show. Sevilla var bra, helt fantastiska omställningar medan Barça och Messi inledde svagt men spelade upp sig ju längre matchen led och de tillsynes outtröttliga hemmaspelarna faktiskt började tröttna.

Madrid blev utspelade av Levante (på allvar) som var på väg att upprepa triumfen från Bernabeau i höstas. De hade två bollar i stolpen men Madrids kontringar var alltid farliga. Levante hade också en straffsituation när madridbacken drog frilägesspelaren i axeln. Ingen blåsning. Däremot fick Madrid två straffar och vann 2-1. Den första som domaren inte såg var helt OK medan den han trodde sig se var ytterst diskutabel. Men det är ju Madrid, vad ska vi förvänta oss av maktens klubb?

Jag tror att Barça springer hem ligan under alla omständigheter. Ett kryss på lördag känns logiskt. Istället är det dagens cupmatch den enda sportsligt högintressanta. Madrid är traditionellt ett mediokert cuplag nationellt men bäst i världen internationellt. Årets enda möjliga trofé, tror jag eftersom laget står inför en ”total makeover” och inte fungerar speciellt bra, är cupen. Jag tror det är Madrids huvudmatch den här verkligt galna El clàssic-veckan. Och eftersom jag tycker en del Madridspelare är väldigt cyniska skulle jag inte bli förvånad i fall man försöker småskada Messi, känns nästan logiskt, ur Madridperspektivet.


About this entry