2 x 3-3

Det såg precis ut som en försäsongsmatch, dessvärre var det inte det. Förstår absolut inte entusiasmen och den exalterade stämningen. 3-3 mot Norge var ju en skitmatch med massor av dåliga försvarsinsatser och en rad slumpmål. Jo, det var ju underhållande med svängningarna men bra fotboll var det inte.

Samtidigt som huvudkonkurrenterna om andra klassens gratisbiljett till EM har visat sig verkligen dåliga. Sverige ska omöjligt kunna vara sämre än Norge och Rumänien. Norge försvarare ö h t inte centralt framför mittbackarna och Sverige hittade in där säkert 20 gånger. Dessutom gav mittbackarna bort bollen i det området ett par gånger. Utifrån det faktum borde Sverige naturligtvis gjort fler mål. Janne Anderssons lycka är att detta måste vara den sämsta kvalgruppen Sverige hamnat i på flera decennier. VM-kvalgruppen med Norge och Schweiz från 70-talet kan möjligtvis konkurrera.

Då har jag större förståelse för danskarnas glädje. Det var en match liknande Sverige 4-4 i Berlin eller Holger Danskes vinst borta mot Portugal för drygt 10 år sedan. Schweiz ledde 3-0 och kontrollerade matchen fullständigt. Så reducerar danskarna till 1-3 i 83:e minuten i ett moment då hemmalaget slappnat av. När sedan danskarna tio minuter senare kvitterar så är det fyra danskar som trycker in bollen mot en schweizare och en lite feg målvakt som blir rädd och boxar i luften. Schweiz sista tio var ett fint exempel på dysfunktionell pacifism och mental kollaps. Lite som Sveriges försvar på hörnan i 97:e minuten: kaos!

Så när förbundskapten Janne Andersson panikhaussar sitt lag i CMore gör han det för att han måste – i själva verket borde han vara djupt bekymrad över bristen på kvalité. Helander räckte tyvärr inte till defensivt, Granens skada i ljumskarna kan ha bidragit till hans brister men Olsen, Olsson och Augustinsson defensiva insatser var inte godkända.

Jag tänkte prisa Quaison eftersom jag haussade honom nästan besinningslöst redan i debuten i vinterlandslaget för tre, fyra år sedan men utöver turmålen var han inte så himla bra. Däremot gillade jag Alexander Isaks förstatouch och spelintelligens. Hade han bara fått ned vänsterkanonen några decimeter hade han avgjort matchen med ett skott i krysset. Men Isak kommer bli landslagets enda stjärna de kommande 10-15 åren. Tvåspelare som jag inte brukar uppskatta var duktiga i det här snedstudsande sammanhanget: Berg och Krafth men i stort var det en match som väcker oro.


About this entry