Så slutar allsvenskan Del 1

Jag är inte så usel på att tippa allsvenskan som historien försöker skvallra om. Egentligen är jag ganska bra men lagen spelar ibland fel. Dessutom har vissa lag tur och andra otur, inte sällan kullkastar det mina experttips eftersom jag vill att fotboll ska vara tur-neutralt. Vilket det aldrig riktigt blir.

Är jag självironisk? Bara lite.

Samtidigt är det svårt att tippa allsvenskan för där finns så många osäkerhetsfaktorer. Vilket också är anledningen till att så många andra klubbar än MFF vinner serien, ibland. Talanger som varit utomlands alltför tidigt är nere och vänder i Division 1 och blir sedan A-landslagsmän. Gör någon många mål blir han såld till Turkiet eller Italien. Till Kina och Gulf-länderna om han är över 25 år.

Och målvakter. När jag går igenom Expressen och Aftonbladets specialbilagor slås jag mest av hur svårt de har med att bedöma målvakter. Som om det inte var den mest avgörande positionen av alla. Kolla vad som hände med Hammarby när Wiland skadades. Peter Abrahamsson räknas fortfarande som en världsmålvakt trots att han inte var bland seriens tio bästa förra säsongen. Tror dessutom att Sirius blir väldigt mycket bättre nu när de äntligen får en säker, odopad sistaman. Ska försöka göra en målvaktsrankning om en vecka eller två men det är svårt att se annat än Isak som etta. Strax där bakom Linnér, Dahlin, Kevin Stuhr, Keita, en fräsch Wiland och kanske Eskelinen.

Förra säsongen var jag skitsäker på att MFF skulle vinna före AIK. Ett tips som jag i sista minuten reviderade och lät Häcken byta plats med Gnaget. Gick så där. Trodde inte på Norrköping men de sluggade sig till en massa turliga uddamålssegrar och blev oförtjänt tvåa. Eller förtjänt, sett till fotbollen, inte till mitt naiva tips. Men jag hade rätt, egentligen. MFF var bäst, före Häcken och AIK men Häcken lyckades göra allt fel, liksom Malmö, första halvan av serien. Fel gjorde också Hammarby efter att ha verkat vara bäst på våren. Jag tippade dem långt ned, det gör jag i år igen. Hammarby börjar helt enkelt likna sin självbild med en massa lirare och få hjärtan. Det funkar sällan men mer om det senare.

Jag delar in allsvenskan i fem serier eftersom jag är ganska övertygad om att det blir just så.


About this entry