Nya mått på allsvensk kvalité

Efter första omgången, och i brist på stabila analyser, fann jag några nya sätt att mäta en klubbs troliga seriekvalité.

Faust på Guldfågel Arena. Jag trodde på Kalmar men de hade kört in en bil i mittcirkeln! Bara så fruktansvärt fel och okänsligt. Klubbar med bilar på plan borde tvångsdegraderas. Planen är faktiskt helig mark – när det är dödsstraff på planinvasion så kör Kalmar in en svart SUV där. Jag förstår att det är en desperat åtgärd för att få in mer pengar men det är Fasut-dilemmat på allsvensk nivå – kan man sälja sin själ för snabba vinster och vad är då den allsvenska existensen värd?

Ett annat sätt att mäta en klubbs hälsa är dess bortasupport.

Häcken hade ju många på Stadion. ÖFK samlade väl lika många i Stockholm som vanligt, trots sponsorernas plötsliga beröringsskräck. MFF trodde på 20 000 i premiären och 17 500 besvikna dök upp. HIF:s tifo var imponerande, med isländsk touch. Norrköpings support på Olympia var nog mindre än vad många trott. I ett historiskt perspektiv var det mycket bra men med tanke på klubbens hype var det en lätt besvikelse. I Nya Parken ligger man långt under potentialen. Liksom Elfsborg men där handlar det i huvudsak om bristen på framgångar. Norrköping sägs ju vara en guldkandidat, ändå tvekar marginalåskådarna.

Sirius hade överraskande bra bortasupport i Kalmar medan Örebro hade typ 20 tappra i Falkenberg – så lång resa är det inte. Och spelet med Nordin som centralgestalt, eller det icke-existerande anfallsspelet, imponerade inte. Kan tänka mig att både ÖSK och Blåvitt kan tvingas kvalkampa eftersom man i Eskilstuna var högst 150. Förr om åren hade de varit 1000 – 1500 så nio tiondelar av dessa ”die hard fans” ställer inte längre upp och skriker sig hesa i frustration. Ska Lasse Vibe rädda Blåvitt? Och hur mår Poya som troligtvis tvingas administrera en fotboll han djupt ogillar? Ska Carlos Strandberg rädda ÖSK? För övrigt blir värvningen av Agon omöjligt än mer obegriplig i den här kontexten.

Samtidigt är det ännu en grov missräkning för MFF – varför kan inte en av landets mest lovande spelare leverera ens på den här nivån? Varför ännu en prestigevärvning md långt kontrakt och skyhög lön som inte ens platsar på bänken? Strandberg är kanske inte landets intelligentaste fotbollsspelare men han har utan tvekan den spelmässiga potentialen att starta på topp i landslaget med Alexander Isak de kommande åtta, tio åren. Om alla pusselbitarna hamnar rätt. Varför de inte gjort det än och varför de skulle göra det efter tre månader i Örebro förstår jag inte.


About this entry