Bättre sänt än aldrig: tio tankar om IFK-AIK

Ser två dygn försenad reprisen på fjolårsfinalen. Många intressanta saker. Busen ”Totte” Nyman och den fantasifulla lösningen på IFK:s stora försvarsproblemen får egna små texter. Senare.

1. Therns betydelse. Höjer tempot, kan servera Sead bollar i fart som innebär denne kommer rättvänd mot få försvarare, inte mot åtta. Plus att han kan vinna närkamper på gräs – det är annars inte något IFK:s mittfält gör så ofta.

2. Sead är fantastisk med boll men tycker lite för mycket om den. Så mycket att han bryter passningar till lagkamrater. Men allvarlig, vilken oerhörd mogen 19-åring. Explosiv, låg tyngdpunkt, läser spelet utmärkt och kan springa med bollen i hög fart. Hans skotteknik kan dock förbättras. Sead och Jordan kan göra 15 mål tillsammans före sommaren.

3. Skrev i tipset för två veckor sedan att jag inte förstod vem skulle göra AIK:s mål den här våren. Nu, efter två akuta anfallsvärvningar, vet vi bättre. Jack Lahne – efter två träningar. Han och Sead i landslaget med Alexander Isak om ett år eller två, wow! Obasi var rätt värdelös, förutom vid trippelchansen. När är islänningen färdig?

4. Ibland märks det att Isak är en målvakt med medioker räckvidd. Kräver väldigt aktiva fötter och stort mod. Inte riktigt där än. Släppte två returer som inte var hundra. Å andra sidan var Isaks fantastiska Neuer-räddning i 63:e matchavgörande.

5. Livtag! Har nog aldrig sett ett allsvenskt lag ta så många och uppenbara livtag på fasta. Hörnor eller frisparkar var lika illa. Ett par AIK-are sprang och höll motståndarna runt magen och i kläder bakifrån, varje gång. I princip var varje fast situation även en straffsituation: Seb Larsson, Sundgren, Dimitriadis. Säkert lika många i andra boxen fast inte lika tydliga. Vågar domarna stoppa dem? Samtidigt. Per Karlsson är enormt bra! När AIK kom ut i första och ALLA andra nio låg alltför högt i positionerna var Karlsson som Hysén på Wembley för 30 år sedan. 6 getingar!

6. Det är 5 (fem) IFK:are i defensiv box mot Jack Lahne Så kommer Seb Larsson och Thorarinsson springande. Kasper Larsen säljer sig helt mot en kille med 17 minuter i allsvenskan och islänningen försöker ställa Seb milimimeteroffside, fyra meter från egen mållinjen. Är det VERKLIGEN värt det försöket? Hur kan man kalla sig försvarare (wingback) och agera så defensivt? Kritiken gäller för övrigt allt hans spel utan boll. Hans pressspel är inte bra. Verkar ha svårt att värdera. Och IFK:s defensiva spel är verkligen inte bra den här våren. Resultatet i Kalmar avgörs väl av hur snabbt konstgräset är och i fall Jordan/Seab kan göra minst två mål?

7. Mets – fick ont i ett finger och krävde läkarbehandling på plan. Gav ”Cry baby-syndromet” ett nytt smärtfullt ansikte.

8. Diamentridis – allsvenskans överlägste mest frekvente mittfältsfilmare har tagit steget ned i backlinjen och plötsligt har han inte råd att filma. Och han var duktig i trebackslinjen men om man låg kvar en stund och grimaserade så fort han vunnit en frispark.

9. Seb Larsson skulle åkt på en andra varning efter trampet och snacket med Thern. Men en spelare med så många landskamper är skyddad av domarna på ett helt annat sätt än mindre meriterade och yngre. Tänk hans målfirande mot MFF i höstas. När domarna slutar skydda honom kommer han åka på röda. Även ”Totte” Nyman särbehandlas och ”har tumme” med domarna.

10 Intressanta ord, Norlings om IFK som ett alltmer ”specialiserat konstgräslag”. Borde passa på Guldfågel men IFK har svårt där!

Ps 11. Hittar inget om Larsens knäskada men det blev ju en översträckning och han landade med mycket tyngd på det knäet. Men alla knä är olika. Ett bra knä och han är borta från träning en vecka. Ett redan dåligt knä med nedstämd menisk: minst 3-4 veckor!


About this entry