Svar på fråga om målvaktskritik

Fick en fråga om min kritik av målvakter av en av de elitmålvakter jag en gång kritiserat. Innan jag hann besvara den tillfullo på mobilen lyckades jag trycka bort den och kan nu absolut inte hitta den igen – eftersom jag så gärna vill besvara den (och samtidigt tacka för cred för målvaktsskrivande i allmänhet) skriver jag här – där jag vet att det läses!

 

Att jag upplevs som kritisk mot målvakter tror jag beror på att jag över huvud taget skriver om målvakter. Nästan alla i media, inklusive gamla utespelare och tränare, har en tendens att inte förstå ett dugg av hur vi arbetar och därför överdriver de både haussande och dissande. Jag försöker vara rättvis men det är sant att jag säkert ibland överdriver kritiken, speciellt då någon av mina favomålvakter gör misstag. Att besvikelsen alltså inte enbart är yrkesmässig utan även emotionellt betingad…

 

Ibland skriver jag för att det är min upplevelse att media inte förstår eller upptäcker misstag eller förtjänster som tillslut ändå är kritik inte av målvakten i sig utan av den tränare eller klubb som placerat honom/henne där hon inte borde vara just då. Eller håller bra målvakter utanför startelvan av märkliga, outtalade skäl. Ibland för att relationen målvakt och målvaktstränare/ tränare är alltför gammal/personlig.

 

En annan sida av saken är att jag tycker det som kallas ”Goal Keepers United” är alltför markant, lätt överdrivet. Jag förstår att yrkeskollegor inte kritiserar varandra men jag måste få kritisera en målvakt som jag tycker gör misstag. Jag tror att på sikt är det bara bra att vi vågar prata/diskutera om våra misstag och brist på fullkomlighet. Jag skulle önska att vi målvakter (om jag nu kan skriva så) vågade vara mer verbala och prata om plus och minus. Det skulle öka medias och publiken/supportrarnas förståelse av vad vi håller på med.

Samtidigt lovar jag att försöka vara mer nyanserad i fortsättningen och tackar för frågan. Bästa fråga jag fått på länge!

Ps Sedan är jag kritisk till min allmänna läggning, även självkritisk. Både som journalist, författare och målvakt…

 

 


About this entry