Målvakter, domare och misstag på Olympia

Det blir tre mål på Olympia och alla tre är frukten av målvaktsmisstag, små och stora. Ändå tycker jag båda HIF-målvakterna förtjänar ganska godkänt i förhållande till deras totala insats. Den ende med klart underbetyg från matchen var domare Bojan Pandzic. Inga matchavgörande feldomslut den här gången men en sedvanligt dålig insats helt i avsaknad av spelförståelse och känsla för fotboll.

Allra först – att som CMore kalla Curic självmål för ”supermålvaktstavla” är dumt och närmast enfaldigt. Misstag sker, till och med CMore gör ibland pinsamma misstag och har man någon slags etik så borde samma kritik rätt ofta vara offentlig självkritik. Allts om allt gör kanske CMore 50 misstag per sändning – från fel uttal och stavning av namn, misslyckade analyser, dålig speluppfattning, dumma frågor, felaktig statistik, oförmåga att förstå spelet, att värdera målvaktsingripande med mera. Det är alltid fler misstag än vad målvakter, och domare gör, per match. Curic gör ett stort misstag, vad har CMore för rätt att håna honom för det, att kalla det  ”supertavla”?

Jon Persson hävdar i CMore att Kjartansson är så smart att han kan slå bollen på båda sidor om Granen. Att han lurar Granen.

Nej, det gör han inte. Granen täcker hela bortre delen av målet. Däremot lurar han Kalle Joelsson. Joelsson bryr sig inte om att han har Granen framför sig och agerar som om att han är ensam mot islänningen. Istället för att strunta i bortre och fokusera på närmaste halvan av målet tar Joelsson strax före avslutet, när Granen börjar gå ner och försöka blocka, ett steg åt vänster, åt den sidan Granen täcker. När avslutet sedan kommer tvingas Joelsson först ta ett hoppsteg på stället och sedan försöka skjuta ifrån och nå avslutet. Det är därför Joelsson ser så löjligt långsam och kortväxt ut just då – han får så lite räckvidd och är så långsam för att han tagit ett steg i fel riktning exakt när han inte skulle det. Det är alltså inte Kjartansson som är alltför smart för Granen utan Granen som är alltför smart för Kalle Joelsson.

Joelsson släppte dessutom en lång retur på Kjartansson inte alltför svåra skott från 20 meter och 90 grader. Släppte kort retur på ett inlägg som droppade ned i hans händer, nästan i början av matchen. Kändes nervös och osäker, igen. Den himmelsblå HIF-målvakten (visst är det fint, på nåt sätt) är ung och lite läskigt orutinerad. Det kommer ta tid innan han är en fullvärdig allsvensk målvakt – har HIF tid att vänta på det? Jag är ganska osäker och vill nog mena att det beror på ifall den nye Glover är bra. Hans kvalitet kan faktiskt vara skillnaden mellan undre och övre halvan för HIF. Förutsatt att Pär Hansson inte är tillbaka förrän tidigast juli, augusti.

Curci gjorde en oerhört bra match. Flera fantastiska parader men också två mindre lyckade ingripanden. Det är inte så bra att Sandberg säljer sig så och jag tror säkert att Rasmus Jönsson löpning mot bollen på verkade lite men självfallet ska den bollen inte in i målet. Kanske har det med Curcis självbild att göra – han var inte så smidig där som han kanske var för ett eller två år sedan? För misstaget är inget annat än klumpigt.

Till misstag vill jag också räkna att man kan skruva bollen inom en fyramannamur och ut i stolpen. Kanske flyttade sig muren för annars var den helt klart fel uppställd, alternativt alltför taijt och kort. Farnerud är oerhört duktig på frisparkar men inte SÅ duktig. Jämför med Paulinhos simpla bredsida över Falkenbergs kaosuppställning. Den frisparken hade även Åke Unger satt.

Bojan Pandzic – har alltid sett hans allsvenska status som ett mysterium. Det är det fortfarande, i dag 2019. Mats Solheim drog i HIF-arens tröja så att den stod rakt ut. Pandzic stod tio meter därifrån med fri sikt och perfekt perspektiv och ändå blir det inte varning. När Solheim genom tröjdragningen dessutom förhindrar en utmärkt målchans. Så ifall inte detta är varning, vad är då varning för tröjdragning? Att Pandzic troligtvis släpper det för att det skulle vara Solheims andra varning gör det hela än mer pinsamt. Pandzic vet . men vågar inte.

När däremot Kjartansson och Farnerud springer ihop efter en frispark och knuffar lätt på varandra en enda gång var blir det bums två gula. Det är så okänsligt, dåligt, ja rent av pinsamt tycker jag. Liksom att hans stora beundran för Granen gör att han inte blåser frispark när denne fäller Kjartansson. Sedan är det frågan om inte Wanderson ska åka ut för stämplingen mot Djordjic i första – den var väldigt sen och grov. Två misstag blir dock inte ett rätt, annat än i Bojans huvud. Plus ett tiotal andra mindre men likväl frustrerande feldomslut.

Det enda som går att jämföra med Pandzic brist på klass och känsla i allsvenskan är det där stora svarta SUV-arna som Kalmar kör in i mittcirkeln så fort de får chansen.


About this entry