Om Barça, MFF och varför padel borde få bli ett eget specialförbund i RF

Isens Messi på jakt efter ”pastillen” som puck kallas för på spanska.

Vi som tycker att fotboll ibland är alltför stort. Vi som tycker att fotbollen är full av korruption, åter börjar legitimera totalitära diktaturer och helt enkelt omsätter alltför mycket pengar. Vi som tycker lika illa om hatet och matchförstörande rök som de som hatar dessa supportrar offentligt och kallar dem ”drägg”. Vi (det måste väl vara någon mer än jag…?) gillar klubbar som har fler idrotter än fotboll. Inte enbart att en herrklubb även har en damsektion för fotboll utan även HELT andra idrotter.

Idén bakom är mångkultur/ekumenik, en intresseödmjukhet – alla gillar inte samma sak och det måste finnas alternativ oavsett om man hatar fotboll eller lever i självpåtagen supporterexil från det spel som alltid är roligare att spela än att titta på. Jag älskar fortfarande all fotboll, jag kommer sitta klistrad framför skärmen i kväll i CL-semin mot Liverpool men även två timmar tidigare då det är femte och avgörande match i Final Four-kval borta mot Efes Anadolou i Istanbul. Basketlaget har inte varit där på ett tag, Madrid är redan kvalificerade och dominerat Europa liksom fotbollselvan gjorde ett par säsonger.

Så Final Four och en semi mot Madrid är målet men det blir tufft. Turkarna ledda av en fd hyfsad NBA-guard från östkusten vid namn Shane Larkin skjuter treor med fantastisk procent. Kan Barça fortsätta dominera under korgarna har man en hygglig chans även om Larkin och Efes ibland skjuter som Houston Rockets.

Den här splittringen på idrotter tror jag är viktigt. Jag retar mig inte lika mycket på höga biljettpriser, miljardlöner och supporterförtryck när jag vet att en del av överskottet hamnar hos hockeyproletärerna, rullstolsbasketidealisterna och de andra avlägset älskade kusinerna i Azulgrana.

Stockholms- och Göteborgsklubbarna har gjort så här i alla tider fast utan att seriöst satsa ordentligt på alternativen, förutom ishockey förstås (Barça vinner ofta CL även i herrhandboll och vattenpolo…). Herrklubben Malmö FF har gjort sig av med alla ”sektioner” och vägrar till och med ta med damer. Det är skamligt och bidrar till att jag är mindre angelägen om att gå på match. Jag välkomnar samtidigt att Malmö är årets SM-värd, där ett tiotal idrotter har gemensamma tävlingar och finaler. Politikerna borde ta tillfället i akt och kräva att MFF öppnar för damlag ifall de även i fortsättningen vill åtnjuta alla förmåner de har från Malmö Stad, det vill säga även från de cirka 175 000 kvinnor som bor, och är, Malmö.

Idén att alla ska ha en ett lag och en idrott oavsett hur den ser ut tycker jag är en form av modern demokrati, en viktig rättighet. Det är också därför jag tycker det är extra intressant med diskussionen om ”e-sport”. Egentligen är det även en språklig fråga. Är idrott annat än sport? Borde man inte med nuvarande kriterier börja med att döpa om förbundet till Rikssportförbundet? Eller ska idrott definieras som fysisk aktivitet? Eller tävling, eller något annat, tredje som…? Under alla omständigheter passar e-sport och de hälsoproblem det medför många perfekt in i elitidrottskulturen eftersom även den är direkt osund för kroppen, bäst exemplifierad av att Jan Vertongen efter den allvarliga huvudskadan tilläts fortsätta spela i går mot Ajax innan han kollapsade och närmast såg medvetslös ut.

Svenska Fotbollförbundet har en ”e-sportsektion” medan Riksidrottförbundet lär säga nej till ”e-arnas” medlemsansökan på Riksidrottsmötet i Jönköping i slutet av månaden. Fast samtidigt släpper man in Friskis & Svettis vilket jag finner mycket, mycket märkligt. Jag är inte säker på att svettlösa tävlingar i en kontorsstol är sport men jag är än mer skeptisk till att ett vinstdrivande företag i svett- och breddträningsbranschen hör till sportfamiljen. Och hur kan dart få vara med men inte schack? För mig är e-sport, schack och kanske även F&S idrott men knappast sport. Heter man Riksidrottsförbundet borde villkoren för medlemskap vara därefter.

Andra som vill vara med är Bodybuilding och fitnessförbundet och förbunden för Cheerleading, Funktionell fitness, Islandshästar, Kanotslalom, Lacross, Padel och Surfförbundet (på vatten, inte e-surf). Jag tror att Padel, som nu är en ganska stor sport, hänvisas till tennisförbundet men då borde väl alla andra racketsporter samlas där, i racketsportförbundet? Dessutom har tennisförbundet en historia, och en misslyckad samtid, som absolut inte gör dem åtråvärda i mina ögon. Det är kort sagt ett konservativt förbund som säkert lyckas på en del sätt men elitmässigt har fallerat grovt och närmast ofattbart sedan milleniumskiftet. Det finns vissa förbund och dess kulturer man helst inte vill dela säng med, så enkelt är det. Däremot ska alla få ha en egen säng, typ.

Så, den naturliga förlängningen av e-sporten eventuella administrativa välsignelse är rimligtvis sängsportförbundet. Garanterat svett och passion dessutom redan en slags publiksport med brett kommersialiserad supporterkultur och extremt hälsosamt i normala doser…  …eller ska de nöja sig att bli en undersektion inom Friskis & Svettisförbundet?

Forza Barça!


About this entry