Så nära perfektion fotboll någonsin kan komma

Var frisparken av Messi det vackraste jag sett på en fotbollsplan? Räknar man in alla parametrarna som mur, avstånd, målvakt med mera är det svårt att ens kunna föreställa sig hur det kan göras bättre. Bollen går snarare runt om än över en vad som verkade vara en perfekt uppställd mur med de allra längsta spelarna – som hoppar så högt de kan. Allting är så nära perfektion, alltså även Liverpools bidrag, fotboll någonsin kan komma.

Fotboll hade inte heller varit fotboll om inte mästerverket följts av ett misslyckande.
Om inte 3-0-målet följts av en chans till 4-0 som du och jag och Fans mormor med rullator hade satt. Dembélé ensam med en felplacerad, uppgiven målvakt fick ett genialt pass av Messi – som hade löpt med bollen 75 meter. Det var finalen på ett spännande och enastående drama och en av världens allra dyraste fotbollsspelare tofflade bollen lamt mitt i den stillastående målvaktens famn. Räknar vi in alla parametrarna går det knappast att göra det sämre, till och med i fall han helt missat bollen hade varit bättre för hans lagkapten som stod vid sidan om hade kunnat slå in bollen i tomt mål. Den magiska kväll då Messi på dagen 14 år efter att han gjorde sitt första för Barça nu gjorde sitt 600:e och kanske vackraste mål för den klubb han kom till som tolvåring.

Hade Dembélé (som spelar för sin tredje seniorklubb och fyller 22 år den 15 maj) inte misslyckats så totalt med matchens allra sista spark hade semifinalmötet varit över – nu lever det i returen för 3-0 hemma är uppenbart ingen omöjlighet. Liverpool skapade tillräckligt många bra chanser på Camp Nou för att kunna göra minst tre om fem dagar. Det är också charmen, och skönheten, med fotboll.


About this entry