Hammarbys press, Potters misshandlade arv

Det som skiljde Hammarby och Östersund var två saker. Det ena var Hammarbys press. Östersund har många nya spelare som inte är helt bekväma i att alltid spela sig ur pressen och Bajen fick bra betalt. De har dessutom många duktiga målgörare som förvaltar chanserna.

Det anmärkningsvärda var att när Östersund då och då lyckades spela sig ur pressen gick Solheim eller Jeppe Andersen konsekvent upp i ryggen och sparkade ned targetspelaren, ofta Dino Islamovic. När han blivit nedsparkat för femte gången blev han förbannad på domare Carlsson som varnade honom. Jag räknade till åtta sådana här frispark i första halvlek, så länge det var match. Med en mindre hemmahaussande domare hade det blivit en jämnare match men Hammarby hade ändå vunnit, de var betydligt bättre. Att sedan de fick både 3 och 4-0 till skänks av domare Carlsson var en annan sak. De hade säkert gjort de målen ändå men det är surt med så ensidiga domare.

Dino Islamovic är ÖFK:s ende forward. Jamie Hopcutt gör horribla misstag så fort han är nära straffområdet och ingen annan har målkänsla i fötterna. ÖFK hade två bra omställningar och båda gångerna tog Islamovic urusla avslut från 25 meter. En av gångerna var ÖFK dessutom fyra mot tre och att i det läget ta ett sådant avslut visar att något är fel med Islamovic lagkänsla. Bara det avslutet i sig borde renderat i ett byte. I slutet av matchen snodde han dessutom ett bra frisparksläge från lagets ordinarie frisparksskytt, Colkett. Och så drog han ännu en gång bollen 15-20 meter från mål. Men det ska också sägas att han slog en fantastisk passning till Ludwig Fritzon som inte heller bär målgörar-genen och att han hade ett friläge där det hade räckt med att stöta in bollen istället för att göra det så svårt som möjligt – att träffa rent med vristen.

Att Östersund har gigantiska interna problem som tränaren inte kan hantera visar sig också av att mittbacken Ischerwood gnällde till sig ett solklart gult efter att ha skrikit och gestikulerat mot den assisterande. Att ta ett sådant medvetet gult när man vet att det är ens tredje, att man är avstängd i nästa match och att ens mittbacksparterna precis har skadat sig visar att dagens Östersund inte har alls samma kollektiva styrka och harmoni som Graham Potters. Det är också därför Östersund är dömda till att bli ett mittenlag i år.

Östersund framgång skapades eftersom Graham Potter kunde värva missförstådda egon och göra den till stjärnor. Den nuvarande tränaren har inte den förmågan, nu återstår bara alla dessa frustrerade egon…


About this entry