De grova domarmissarna, straffar och låg kvalité lite överallt

En säkrare straff än den Marcus Antonsson inte får när Lucas Hägg-Johansson drar ner honom är svårt att ens föreställa sig. Antonsson petar bollen mot hörnflaggan, målvakten är sen och drar omkull honom. Den assisterande har perfekt position ändå friar Bojan Pandzic, ofattbart. I min bok drar det också ned Hägg-Johanssons annars väldigt höga betyg en aning. Han överarbetade situationen, han gör det emellanåt.

Glenn Nyberg och hans perfekt placerade assisterande ser allsvenskan i särklass störste
filmare falla eller fällas på riktigt drygt tre meter utanför straffområdet.

Det kan bli frispark för filmning på Buya Turay, det kan bli frispark och rött kort för den Jon Jönsson som blivit inbytt två minuter tidigare men jag kan inte förstå hur det kan bli straff och varning. Är det en regeländring jag missat?

Så visst kan man diskutera domarinsatser, speciellt i fall de är så dåliga. Däremot ska man inte spekulera i följderna, av ett felaktigt domslut. Det som CMore-experterna har så svårt att låta bli. Som när Åke Unger två omgångar senare tar upp en offside avblåsning på Rasmus Jönsson som var onside med tre, fyra meter och hävdar att HIF därigenom gick miste om ett mål, och poäng och högre allsvensk placering. Om inte annat så av respekt för målvaktens existens – ett friläge är ett friläge.

Jag såg förmodligen säsongens sämsta allsvenska match på Tunavallen i lördags med allsvenskan snyggaste frisparksmål. Muren står fel, två HIF-are ställer sig i den på bästa platsen, flyttar sig och Bjarnason skruvar bollen i hålet och i målet. Ihor Levchenko är skymd och chansar mot fel hörn vilket han troligtvis aldrig gjort i fall inte de två HIF-arna stått där. Han läste/tolkade frisparksvarianten fel. CMore-experter kallade årets frisparksmål för ”en dålig mur” och berömde över huvud taget inte HIF för målet.

Sämsta laginsatsen av Elfsborg borta mot Djurgården. De spelade elva mot tio från minut 16 och lyckades inte skap mer än två målchanser vilka Per Kristian Bråtveit gjorde utmärkta räddningar på. Det går ju inte att skylla på att deras lagkamrat brutit näsbenet. Den allvarligaste skadan drabbade förmodligen den unge norske högerbacken. Aslak Witry. Elfsborg hade dessutom ett långt spelavbrott och en halvtidspaus på sig att snacka igenom den förändrade spelplanen och ändå går man in och spelar som om man främst vill försvara sitt 0-2-underläge. Även om Djurgården gjorde det riktigt bra, så här dåliga och oförmögna att ändra taktik får man inte vara.

Är hela förklaringen att lagen, och domarna och tränarna hade sin fjärde match på tolv, tretton dagar? Men varför var då MFF så bra och varför kommer Hammarby krossa Blåvitt i kväll och Norrköping rulla bort Giffarna?

Har det då inte hänt något positivt i den tionde omgången? Jo, självklart men det måste finnas en kritisk blick på allt. Glädje och lycka förmedlar andra på ett mycket bättre sätt.


About this entry