Naturlagen (vs konstgräslagen)/ en av världens sämsta ligor

En aspekt av debatten om konstgräs är att skillnaderna mellan ”naturlag” och ”konstgräslag” blir allt tydligare. Tycker jag. De har svårt att spela på varandras underlag och så har det säkert alltid varit men problemen blir alltmer konkreta, tycker jag. Artificiella lag på naturgräs har dessutom i många matcher dött efter ungefär en timme. Djurgården och AIK har trampat gräs och varit nära tappa flera poäng. Hammarby borde kört över Blåvitt i andra i går men orkade blott tjugo minuter och slutade med två man skadade och tre man kvar på plan som hade svårt att röra sig. De har dessutom svårare att anpassa sig till gräs än vad gräslag har till plast. Eftersom det i första hand handlar om bollens fart är det lättare att spela på stillastående lagkamrat med lite mindre kraft än att spela på lagkamrat i rörelse lite snabbare, med mer kraft. Vilket ju konstgräslagen på gräs tvingas göra. Och ju längre passningar desto svårare blir det. Speciellt stort är problemet i försvaret. Att slå en alltför hårt passning är inte så allvarligt vid ett uppspel eller då motståndarna pressar jämfört med att slå en alltför lös passning. Den ena är svår att ta emot eller går död, den andra erövras av en motståndare på väg framåt. Konsekvensen av detta är att naturgräslag som gästas av konstgräslag borde spela med en betydligt högre press. Den kommer leda till antingen stora misstag och bollförluster eller att konstgräslaget konsekvent tvingas slå långa bollar på måfå över mittfältet. Jag förmodar detta är den konkreta anledningen till att allsvenskan måste vara en av världens allra sämsta ligor, vad gäller passningskvalité.

En annan negativ konsekvens verkar vara att de ständiga skiftena ger upphov till fler skador av typen sträckningar i framförallt ”naturlagen”. Att muskler delvis brister och ligament sträcks när under lagen skiftar och blir stummare. Å andra sidan var bilden vid slutsignalen i går av det halta och lytta Hammarby svår att ignorera. Det finns en fyra, fem år gammal akademisk undersökning av detta vis Linköpings Universitet som kanske inte fått tillräckligt uppmärksamhet för att den fokuserade på damfotbollsspelare. Till viss del borde detta ändå också gälla manliga muskler och ligament. Under alla omständigheter kan det inte vara optimalt för kroppen att träna på natur- eller hybridgräs och spela nästan hälften av matcherna på konstgräs. Detta ger konstgräslagen ett övertag. Fast det spelar kanske inte så stor roll, Malmö FF vinner ändå.


About this entry