Isak räddar tre poäng

Linus Hallenius hade så stor respekt för Isak Pettersson att förra säsongens skyttekung satte tre raka frilägen utanför. Hallenius var medveten om att han måste få till perfekta avslut och med den mentala pressen på sig missade han även målet. Ur mitt målvaktsperspektiv var det tre ”kalasräddningar”. Jag log när jag såg hur stressad och frustrerad Hallenius var.

Sedan kunde IFK Norrköping utnyttja det faktum att Gif Sundsvall hade ett försvar som inte vann enda luftduell i egen box plus en målvakt som helst höll sig kvar på linjen. Jag såg inte andra halvlek för Giffarna vek ned sig direkt efter 0-2 men första 30 var närmast surrealistiska. Giffarna borde lett 3-0, eller 4-1. Det var dessutom det bäst spelande laget. Så om IFK idag gottar sig åt att ha hållit nollan borde de kolla på matchen en gång till. Isak kommer inte alltid kunna rädda IFK.

Jag gillar Giffarnas fotboll. Den är ganska simpel men vacker och effektiv, ifall man sätter frilägena. I princip har den bara två tempon. Antingen rullar man nästan italienskt i backlinjen och sänker tempot bara för att plötsligt vägga sig genom motståndarnas mittfält när de blir lite otåliga och inte orkar vänta. Giffare 1 väggar med en touch med mötande targetspelare 2 vid mittlinjen. Efter att spelat bak vänder 2 ( Maic Sema eller Peter Wilson) och går i djupeld och kommer plötsligt rättvänd med boll mot en i det här fallet välvuxen, småklumpig, ofta långsam backlinje av tre. Han har då ett eller två passningsalternativ i djup- och sidled. Detta överraskade i går Norrköping och Jens Gustafsson. Varför? Jo för att IFK spelade 3-4-3 med två wingbacksliknande yttermittfältare. Mot en fast fyrbackslinje. Det var ingen bra idé, defensivt. De tre forwardsspelarna var inte tillräckligt defensiva utan boll och de två isolerade innermittfältarna alldeles för få mot det Sundsvall som tack vare bra teknik och snabbhet på en del fötter överglänste IFK. Det tog en halvtimme att korrigera det och sedan kom de två lite tursamma men inte ologiska målen. Är man snabb, eller har bra bollkänsla är man sällan speciellt bra på att nicka, int ens i Norrland. Är man ändock det spelar man inte i allsvenskan.


About this entry