#metoo-sveriges nya matematik

Alla jublade. SVT direktsände från partiernas EU-valvakor och samtliga partiföreträdare uppträdde som om de kvalat sig kvar i högsta serien på ett övertidsmål. Även Feministpartiet som gick från 4,8 till 0,8 procent (det vill säga inte bara åkte ur EU-parlamentet men i praktiken även upphörde som parti) jublade framför kameran. Miljöpartiet tappade var tredje väjare men jublade för att man fick fler procent av rösterna än i riksdagsvalet. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val i historien men alla jublade eftersom de hade en lägra siffra i en opinionsundersökning nån gång.

När Kosovare Asllani påpekar det alla vet, att Damallsvenskan är en sportslig och kommersiell tragedi så hävdar de ansvariga att landslagsstjärnan har fel, eller håller käften. Damallsvenskan mår jättebra, nära nog jublade intresseorganisationen EFD:s kommersiella chef Linda Wijkström. Hon menade att både intresset och investeringarna ökar.

Det finns två sätt att mäta Damallsvenskans välmående. Dels i Champions League, dels i publiksiffror. Förr vann svenska lag turneringen, nu kommer man som bäst till åttondelsfinal. Jag plockade årets publiksiffror och jämförde med det första år Fogis gav mig: 2015. Siffrorna är cirka 30 lågre 2019.

Det finns säkert något obskyrt jämförelsetal som medger Wijkströms vilda tolkning av fakta men problemet kvarstår: Kejsaren är naken och ingen utom ”Kosse” vågar säga det.

Det finns naturligtvis fler sätt att räkna och jämföra. Som att alla Europas största fotbollsklubbar investerar ganska stora (relativa) summor i damfotboll. Det är ingen tillfällighet utan en krass ekonomisk investering i de länder som vi anser vara mycket mindre jämlika än vårt Sverige.

Är det här extremt tydliga trenden då även synbar i #metoo-Sverige? Nej, utvecklingen går åt andra hållet. Landets rikaste klubb vägrar damlag. Av de resursstarka klubbarna i storstadområdena är det enbart Djurgården som är representerade i allsvenskan. Inte heller IFK Norrköping, Helsingborg, eller någon av de andra klubbarna har damlag. Däri ligger den stora skandalen i svensk elitfotboll – att det är en herrklubb som år 2019 vägrar släppa in kvinnor och kommer undan med det tack vare sådana som Linda Wijkström.


About this entry