CL-socialismen och framtiden

Om jag somnade i soffan för det var så tråkigt eller för jag bara var SÅ trött lär vi aldrig få veta men faktum är att jag sov mig igenom en timmes CL-final. Innan jag tröttnade på allvar och gick och lade mig att ”sängsova”. Finalen var lika tråkig som semifinalerna var fantastiska.

Helle som läste papperstidningar vid sidan om kunde bekräfta mina intervallsintryck – det var en ovanligt händelsefattig fotbollsmatch. Kul att Klopp fick en pokal men annars är jag rent generellt rätt ointresserad av finaler – de brukar vara stereotypa och tråkiga ifall du inte håller på ena laget.

En rolig final, i bäst av sju, är NBA:s. Toronto Raptors vann första matchen hemma mot Golden State Warriors och kan mycket väl ta fyra matcher mot de senaste årens suveräner. Kanada har aldrig ens haft ett finallag i NBA och det som nu inträffar är tack vare ligans socialistiska kollektivism: det är alltid de svagaste som får välja nästa säsongs bästa spelare. Det finns lönetak och omsättningstak i förhållande till tidigare framgångar. Det är med andra ord det som La Liga-basen Javier Tepas efterlyser i en intervju i danska Politiken.

Inför lördagens CL-final var han starkt kritisk till både den nya föreslagna slutna CL med enbart de rikaste klubbarna och det faktum att PSG och Man City är vad Tepas kallar ”Statsfinansierade”. Han (vars favoklubb är Real Madrid och inte döljer att han helhjärtat stödjer det nyfrankistiska högerextrema politisk partiet Vox) förespråkar just lönetak och omsättningsbegränsnignar i europeisk herrklubbsfotboll. När han samtidigt utpekar spanska klubbar som offer för ”de statsfinansierade” glömmer han att Madrids ”Galactico-satsning” enbart kom till tack vare att det högerkonservativa styret i Madrid stad köpte marken till klubbens gamla träningsanläggning för fyra gånger marknadsvärdet, det vill säga cirka 6 miljarder i dagens penningvärde.

Att även en företrädare för två av världens rikaste klubbar, och den ligan med tredje högst omsättning av alla plötsligt blir CL-socialist beror naturligtvis på att engelska klubbar så totalt dominerat klubbscenen den här säsongen. Och det finns med tanke på EPL:s otroliga TV-avtal inget som tyder på att dominansen kommer minska så mycket de kommande åren.
Är då Tepas önskan rimlig, nej! Det borde bli så men kommer aldrig att inträffa så länge inte UEFA eller CL har kontroll över alla nationella TV-avtal. Och det kommer aldrig hända.


About this entry