Den obegripliga EM-truppen/Norrköpingssyndromet

25 blågula herrfotbollsspelare – 11 får spela, plus några inhoppare. Om vi förutsätter att Janne Andersson använder samma startelva och gör tre olika byten i de två matcherna mot Malta (ikväll) och Spanien (på måndag) är det ändå åtta spelare som inte får vara med över huvud taget.

Borde inte några eller i alla fall en eller två av dem vara unga spelare som behöver skolas in i landslaget? Kan svenska stjärnors sena utveckling, i ett internationellt perspektiv, ha att göra med att de sällan eller aldrig får chansen i landslaget när de är unga?

Finns det verkligen ingen yngre svensk målvakt som skulle kunna få chansen som tredjemålvakt istället för en klubblös 30-åring före detta Halmstadstalang som inte spelat seniorfotboll sedan februari? Men Janne Andersson följer samma mönster, in absurdum. En landslagstrupp är numera mer som en rituell släktträff än en samling av Sveriges bästa och mest lovande fotbollsspelare.

Andreas Granqvist är uttagen trots att han själv sagt att det bara blir rehab. Pontus Jansson är också skadad – återstår så tre mittbackar varav en är debutant och den andre har bara spelat i vinterlandslaget. Dessutom flera spelare som inte haft bra klubbsäsonger, ifall de nu spelat över huvud taget. Fyra ytterbackar? När det finns mittfältare som även kan spela där – ifall man nu kommer spela 4-4-2? Borde vara högst tre backar mot Malta och fem mot Spanien. Borde inte allsvenskans främste mittback under våren, den EM-erfarne och före detta mittfältaren Oscar Lewicki, fått en plats istället för skadade spelare? Känslan är att Janne helst tagit ut även Ola Toivonen.

Varför är inte Jordan Larsson med istället för Sebastian Andersson? Jätteroligt att Sebastian fått ett genombrott efter tio, elva år men han är och kommer aldrig vara en man för ett bra svenskt herrlandslag. Speciellt inte ifall man jämför med stora talanger som Jordan Larsson och Alexander Isak. Jordans mål mot AFC var av en sådan ypperlig klass att bara det borde gett honom plats i EM-truppen. Jag tycker mig dessutom se ett mönster som går igen i Jens Gustafssons matchning av talanger. Jordan hade en förlorat säsong 2018 när han sällan fick spela, det är likadant med den väldiga talangen Sead Haksabanovic – varför får de aldrig chansen att spela sig i toppform? Att byta in en av allsvenskans allra största talanger i 86:e minuten med en stabil 2-0 ledning var enbart hånfullt.

Jag kan inte tolka Janne Andersson EM-trupp på något annat sätt – de två parhästarna med stark anknytning till Halmstad och Norrköping har en märklig och besynnerlig syn på hur talanger ska formas till stjärnor. Att de ska härdas, petas, väljas bort, inte få något gratis. Jag tror faktiskt att det här skadar svensk fotboll.


About this entry