Stängt CL är ingen lösning på ojämna ligor

För första gången någonsin försvarade segrarna från förra året sina titlar i de fem stora ligorna. Bayern München, Juventus och PSG vinner dessutom ligan varje säsong. I Spanien finns två lag, i England fem, eller sex som teoretiskt sett kan ta en titel.

Ibland sker mirakel, som att Ajax tar sig till CL-semi, Leicester vinner ligan och Atletico Madrid är bra men i stort är det samma lag varje år och kommer så förbli. Dessutom blir matcherna alltmer ojämna. För 15 år sedan var det en enda match i EPL där ena laget hade bollen mer än 70 procent av tiden. Gångna säsong var det 70 matcher plus en rad matcher som var avgjorda tidigt och sedan bara spelades av så även om procenten inte hamnade över 70 procent var matchen medan den levde väl så ensidig.

Jag läser om det i danska Informations helgbilaga Moderna Tider där det alltid är en lång artikel om internationell fotboll. Just Danmark har tagit ett steg mot att minska klyftorna. Jo FCK vann igen men nästa säsong ska ligan banta från 14 till 12 lag. Det är ungefär samma lag som gått upp och ned de senaste säsongerna, liksom i Sverige. Ifall EPL hade bestått av 16 istället för 20 lag hade vi fått fler bättre matcher och färre ojämna. Ifall allsvenskan haft 12 istället för 16 lag hade vi sluppit se de sämsta lagen försöka försvara i 90 minuter. När resurserna och kvalitén är så minimerade blir det dålig fotboll, dålig under hållning och dessutom dåliga publiksiffror. Eskilstuna och Falkenberg tillför faktiskt inte allsvenskan så mycket, tycker jag.

De ojämna matcherna är dock dit en stor del av UEFA och FIFA strävar. Fler länder i VM- och EM-slutspel, fler länder i grupperna vilket i sin tur gör att väldigt många matcher är ganska ointressanta. Det blir fotboll för fotbollens ekonomiska skull.

Nu hoppas jag att Spanien – Sverige blir en spännande match men Sverige- Malta och Danmark – Irland var det inte. Båda hemma lagen borde vunnit med fem, sex mål men skärpan var där inte. Ja, Danmark tappade till och med två poäng eftersom de inte kunde stoppa Irlands mittback Duffy vid fasta situationer.

Allt fler pekar nu på en stängd CL som den enda möjliga utvägen. En liga som då skulle vara med och finansiera den nationell ligorna. Jag är inte säker på att det är en bra lösning. Även AIK och MFF tappar 20-25 procent av publiken när de möter de sämsta allsvenska lagen. Hur många lockas egentligen av Everton-Watford, Sevilla-Valencia, Leverkusen- Leipzig eller Elfsborg-Norrköping? Eftersom TV-utbudet är så gigantiskt vill många av oss se enbart de bästa lagen i jämna matcher. Det finns ett par varje weekend – det räcker gott. En stängd CL hade fortfarande gett en rad ganska betydelselösa matcher även om lagen är de bästa och fyllda med stjärnor.

Sett i ett större perspektiv tror jag lösningen varit att alla ligor i Europa minskade antalet lag. De hade gett mer spännande matcher på alla nivåer. Lår gärna se bästa, seedade lagen spela än senare i CL så vi slipper ojämna gruppspelsmatcher och utöka Europa League. Antalet bra matcher för den globala TV-publiken – som ur ett ekonomiskt perspektiv är den enda intressanta för att så mycket av inkomsterna kommer från TV – skulle ändå vara tillräckligt många för att tillfredsställa oss.


About this entry