Låt oss slippa 08OS!

Idag avgörs Stockholms öde. Enligt OS-propagandisten Johan Esk är det stadens största och sista chans.

Varför? Jo DN-krönikören Esk vet att 08OS kommer bli helt annorlunda än alla föregångarna och därför kommer det plötsligt bli jättepopulärt att arrangera Vinter-OS….

Ledaravdelningen på samma tidning hänvisar till en vetenskaplig rapport vars slutsats är det ekonomiskt vansinniga i idén. Den naive romantikern Esk gissar och drömmer. Hans bästa skäl är ett argumentationsanalytiskt självmål.

”Italien har haft två vinterspel, senast Turin 2006. Om OS nu är ett sånt ekonomiskt haveri det alltid målas upp som är det anmärkningsvärt att italienarna söker igen.”

Turin söker för att förra OS var ett ekonomiskt haveri och nu försöker man /för två veckor) återvinna en massa stora tomma arenor som aldrig används sedan 2006.

Troligtvis vinner Turin för att ingen annan än Stockholm är konkurrenten. Dessutom får Esk det att låta som om Italien var konkurrenten – så som det var Sverige som ansökte, inte Stockholm. Egentligen är det inte ens det. Enligt opinionsundersökningar vill inte stockholmarna ha spelen, regeringen sa ja i allra sista ögonblicket och markerade därigenom sin motvilja. Men idrottspampar, företagsledare och sportjournalister bildar en OS-kåt treenighet.

De måttligt intresserade shejkar och prinsessor som delvis utgör IOK kommer förhoppningsvis föredra Turin och sedan kan vi lägga ned hela skiten. För det är troligtvis vad som kommer hända. IOK är en idrottsfeodal företeelse som bör skrotas. Vinter-OS är marginella lekar för frusen elit som bör ges en helt annan form, utanför IOK:s korruption. Sommar-OS (liksom Fotbolls-VM) överlever för att det är så mycket pengar inblandade – i jämförelse är Vinter-OS shejkernas och prinsessornas dricks. Klockan 18:00 i dag har de funderat färdigt.


About this entry