Safari blir klubbkapten och 2-1-4-3

Det finns en enda men utmärkt anledning till att värva den vänsterfotade danske försvaren Jonas Knudsen – Europa!

I allsvenskan är MFF så överlägset, i teorin, att Uwe borde spela med en trebacklinje som innehåller Oscar Lewicki, vårens försvarare i den allsvenska fotboll Janne Andersson aldrig upptäckte.

MFF 2019 behöver varken ytterbackar eller wingbacks och skulle man trots allt tvingas försvara brett ibland gör Berget, Larsson, Rieks och Traustasson det jobbet utan problem. Kanske t o m Molins som höger wingback.

MFF har i många matcher i vår gått in med lite underskattande attityd och tvingas spela på en högre växel efter paus. Det kostar energi. Så borde det inte vara. MFF år 2019 ska krossa i första halvlek och sedan spela av matcherna – så mycket bättre är man egentligen och för att klara sig länge i Europa krävs att man kan går runt på många spelare i allsvenskan.

Mot halvdana lag i allsvenskan ska man kunna spela 2-1-4-3 det vill säga med den återuppståndna halvback som FC Barcelona provat lite under våren när man varit lika bollmässigt överlägsna som MFF borde vara i allsvenskan. Dessutom skulle en halvback vara förödande för motståndarnas försök att skära av passningsspelet. En halvback är egentligen ganska lik en mittfältslibero men den skillnaden att här har man ingen fyrbackslinje utan en tvåbackslinje – som på den gamla tiden. Dessutom är man mycket mer konstruktiv än en normal mittfältslibero som i första hand är en spelare utan boll och utan dribblingsegenskaper.

Hur pass bra Knudsen är med boll minns jag inte men idén måste vara att han kan spela i en trebackslinje i allsvenskan och i en fyr- eller fembackslinje i Europa.

Behrang Safari har varit en av mina favo-spelare. Han hade oturen att vara samtida med en dysfunktionell förbundskapten men Safari fick några härliga äventyr i Basel, och i MFF. Jag hoppas han stannar kvar under hösten som klubbkapten. Jo, jag vet att MFF inte har någon sådan men det är hög tid att skapa en sådan ledarroll i klubben. I takt med den ökade professionaliseringen krävs en spelare som kan avlasta tränare och stjärnor genom att länka verbalt och mentalt med både medspelare, supportrar, sponsorer och press.


About this entry