”Ut med assisterande” och andra VAR-infekterade nya regler

Fotbollen har uppdaterat lagboken. Några nyheter är galna medan andra är kloka och kommer göra fotbollen mer sevärd. DAM-VM har blivit en slags test för de nya reglerna och några har redan modifierats. Men visst är det lite förnedrande att spela VM i egenskap av försöksdjur.

I huvudsak är det en tolkningsskärpning men detta med en oskyldig målvakten och en fot på linjen finner jag helt absurd. Målvakten straffas, vid straff – det är som skatt på redan beskattade aktievinster. Målvakterna har blivit alltför bra och straffskyttarna alltför ångestfyllda – så tolkar jag behovet bakom förändringen. Att insparkar får slås till lagkamrat innanför straffområdet är en annan märklig nyhet. Återkommer till de målvaktsspecifika förändringarna i en särskild text.

När finns utmärkta nyheter som att anfallande spelare vid motståndarnas murar måste stå minst en yard från muren. Bra, det omöjliggör knuffandet men bibehåller funktionen att skymma målvakten. En annan positiv sak är att den spelare som byts ut måste lämna planen vid närmaste linje.

Alltså behöver domarna inte lägga till en halv minut per byte längre. Å andra sidan har spelet avstannat och dött på grund av alla VAR-stopp. Det ska inte behöva ta domarrummet en eller två minuter att komma fram till rekommendationen att titta på repriser. Det ska ta en eller två sekunder, typ.

Tillämpningen av handsregeln är faktiskt OK men jag finner antalet straffar märkligt många. Är det där med hands en ”tjejsak” eller är det teknologin som plötsligt avslöjar alla hands? Kan också konstatera att med den nya tolkningen hade PSG gått vidare i CL mot Man United.

Ytterligare salt i såren är VAR-offside vid eventuella mål. Nu vågar inte assisterande vinka ens vid de klaraste av offside. Kanske också en tjejsak bland orutinerade VM-assisterande men det blir absurt. Alltså blir det en massa dö-tid och eventuellt farliga motlägg mellan målvakt och avslutare elt i nödan. Ifall assisterande inte vågar utmana teknologin och lita på sig själv – behöver vi dem då över huvudtaget? Vem som får inkast skiter jag i och deras egna tolkning av varningar och utvisningar är alldeles för ofta helt felaktiga. Vi måste diskutera assisterandes existens… … nej, det måste vi verkligen inte göra men de får faktiskt skärpa sig. Är man nu utrustad med den här jättelika phallossymbolen får man faktiskt ”show some balls”, oavsett kön.


About this entry