Rehabheroer med kassa korsband

Tre gånger har Hanna Glas, den svenska högerbacken i VM, fått nya korsband. Det innebär tre långa, långa perioder av rehab, närmare bestämt 29 månader. Till Sportbladet säger hon:

”Jag har sett min kärlek till fotbollen mer, jag njuter mer varje gång jag får gå och träna, säger hon med värme”.

/…/

”Första prövningen var som 17-åring och det var tufft. Det är ofta i motgångar man ser vem man själv är. Men man undrar vad man kunde varit med tre säsonger till, det känns som jag är tre år bakåt…”

Jasmin Sudic, den förre mittbacken i MFF som nu är i Trelleborg, skadade sig återigen i våras och är nu uppe i fem korsbandsrekonstruktioner. Efter den fjärde, för två år sedan, sa han ”Jag har prövat att gråta, men det hjälper inte”. Jag vet inget om Jasmins framtid – det är väl inte helt otroligt att han lägger av med elitfotbollen nu.

Det finns damfotbollsspelare som gått igenom sex, däribland (tror jag) Lisa Ek som i förra veckan debuterade som mamma (efter två misslyckade havandeskap) – hoppas barnet fått pappas korsbandsgener. En annan fd LdB-spelare har sex men jag har glömt hennes namn.

Före 1980-talet var korsbandskirurgin outvecklad. En fotbollsspelare fick ett nytt korsband och förbjöds idrotta för all framtid. Samtidigt försökte många spela utan korsband, genom att träna upp muskulaturen runt knäet så pass att det gav samma stabilitet, nästan samma stabilitet. Ett knä det varit inne och rotats i blir aldrig detsamma igen. Dessutom har hjärnan ett kroppsminne som gör att det påverkar den fysiska gränserna negativt.

För dåtidens idrottare blev det förr eller senare ändå alltid kniven. Den kanske siste i herrallsvenskan var det f d underbarnet Peter Voigt som spelade en säsong utan korsband i ena knäet i Halmstad (eller var det Häcken?) ibörjan av 1980-talet.

Min beundran för de här elitidrottarna är monumental – kanske för att jag själv fick nya korsband i högerknäet för 20 år sedan. Det tog sju månader innan jag var tillbaka. För den allsvenske handbollsspelare som opererades samtidigt tog det elva månader. Zlatan försökte göra comeback efter sex men otåligheten var troligtvis den direkta orsaken till att hans tid i Man United och EPL blev så kort. Däremot är säkert Zlatan ett föredöme vad gäller rehabträning, åtminstone framställs det så i hans senaste bok.

Av de korsbandsskadade i samtliga Champions league-lag kom 97 procent tillbaka till samma höga nivå ett år efter skadan, men efter tre år är bara 60 procent kvar på den nivån. UEFA-forskare och idrottsläkare Matilda Lundblad säger till SVT Nyheterna:

”Det handlar bland annat om andra skador som de ådragit sig i samband med korsbandsskadan, till exempel brosk- eller meniskskador, som gjort att de försvunnit från den absoluta toppen. Det är tydligt att det har ett samband med skadan på främre korsbandet”.

Ps Hanna Glas gör sitt första mästerskap eftersom Jessic Samuelsson är skadad, fotskadad…


About this entry