Därför vinner Sverige i kväll (och förlorar på söndag)

Sverige är bra på två saker. Ett bra försvar i egen box med Hedvig som stort plus. Ett snabbt omställningsspel med ett par av världens bästa i djupled. Som Stina och Sofie – Blackstenius, och Jacobsson. Grisfotboll och sedan stora öppna ytor att ställa om på – det är så Sverige kan och ska vinna.

Holland förfogar över några bollsäkra mittfältare och två grymma anfallsspelare, i boxen. Men jag har inte sett ett grundspel utan det verkar vara mer av ett ”Ad hoc-Holland”. De har också ett labil och oerhört långsamt mittförsvar bestående av två bastanta mittbackar som gärna tar djup men också följer med upp på fasta. Holland spelar gärna 2-6-2. När de någon gång inte blev utspelade mot Japan utan anföll och hade bollen under kontroll på motståndarnas planhalva var det 30 meter mellan de två stora pjäserna och resten av laget. Det passar Sverige perfekt. Dessutom tycker jag Hollands målvakt även hon verkar stor och har bra räckvidd nästan ser klumpig ut i målvaktsrörelserna. Förmodligen i huvudsak beroende på ett ytterst bristfällig fotarbete.
1-0 till Sverige i första och 3-1 totalt!

Sedan är USA ett par klasser bättre än Sverige och har mindre långsamma backar. De har också ett betydligt bättre grundspel än Holland och kommer såra Verige ofta och djupt.


About this entry