Nr 14 förlåter allt

Ibland måste nationalism och manliga chauvinism ta ett steg åt sidan. Det finns små ting och tillfälligheter som gör besvikelsen över en förlorad VM-semifinal lätt att bära. Som att Hollands nummer 14 avgjorde mot Sverige. I både Ajax och herrlandslaget är Johan Cruyffs mycket speciella nummer en del av ”den holländska fotbollens världsarv” och skyddad för framtida överkroppar. Uppenbarligen gäller det inte damlandslaget vilket jag tycker är lite märkligt. Samtidigt är damfotboll en marginell idrott i det fotbollstokiga Holland. Kvinnor började spela redan på 1800-talet. 15 år innan damfotbollen organiserades i Sverige spelade man i Holland men liksom i starten förbjöd männen i fotbollförbundet kvinnorna att lira.

Första VM 2015 var det förra, nu är man i final. Det går starkt, och det var rättvist. Hollands passningsspel var bättre. De stoppade effektivt de snabba omställningarna genom att pressa högt i de ögonblick Sverige erövrade bollen vilka då tvingades passas i sidled istället för framåt, i ”djupled”. Jag tycker nog att såväl Frankrike som Japan är bättre än holländskorna men kul för fotbollen och fint för minnena av världens mest elegante spelare genom tiderna.

Ps Cruyffs tvingades länge, både i Ajax och Barça spela med nummer 9 för startuppställningen var 1-11. Cruyff sägs ha spelat med alla numren på ryggen för i Holland fick man ibland tröjnummer efter begynnelsebokstaven i efternamnet. Den 20 oktober nästa år är det 50 år sedan Ajax skulle möta PSV Eindhoven och Gerrie Muhren inte kunde hitta sin tröja nummer 7 (den Neeskens sedan tog över). Cruyff erbjöd honom nian och stack sedan ner handen bland reservernas tröjor och drog upp en som råkade vara nummer 14. Ajax vann matchen och den mycket vidskeplige stjärnan insisterade sedan på att i fortsättningen skulle Gerri alltid ha nian och han själv nummer 14…


About this entry