Sålde man säsongen för ynka 40 miljoner?

Vad ger ett allsvenskt guld eller ”Europasilver” i kronor? Vad ger en höst i Europa League? Vad skulle Jordan Larsson värderats till ifall man gjort ytterligare 10-12 mål i allsvenskan och en massa ute i Europa?

Det var den matteuppgiften IFK Norrköpings ledning fick och de räknade fram att summan var lägre än 40 miljoner, minus alla hål där miljoner försvinner. 40 miljoner…

Det är sådana matteläxor som dömer IFK Norrköping till ett fortsatt krigande om de mediokra medaljerna och håller publiksiffrorna på en lite skämmig nivå. Jag har för mig att ordföranden Hunt före säsongen satte upp ett mål om permanent Europaspel inom några få säsonger – att IFK skulle upp på minst samma nivå som MFF och AIK. Visst sa han så? Visst agerar han precis tvärtom?

Ifall Jordan Larsson vunnit den allsvenska skytteligan på 23-25 mål hade han kommit med i landslagstrupperna till EM-kvalet, ja kanske även levererat där och så vips hade summan varit det dubbla, kanske niosiffrig och inte någon obskyr rysk betongklubb utan i en större, bättre västerländsk liga.

Jordan är ju så bra egentligen, när han får spela och får självförtroende. Jag är övertygad om att ifall han hamnar hos rätt tränare och i rätt klubbar kommer han spela på en nivå som motsvarar nedre halvan av EPL, eller La Liga.

Med tanke på den behandlingen han fått i IFK Norrköping är det inte konstigt att klubben återigen gör fel, tänker kortsiktigt och förlitar sig på att stackas Kalle Holmberg ska tåffla in några avgörande mål igen.

Samtidigt, som jag skrev före matchen mot Blåvitt: med Lauritsen på plan är det bara Isak Pettersson som skiljer IFK:s försvarsspel från det Falkenberg eller Östersund presterar. Hans reflexparad med underarmen var högsta internationella klass.

Två andra spelare som hade kunnat utgöra skillnaden fick vi också se i Göteborg. Sead Haksabanovic och Egzon Binaku är båda offer för Jens Gustafssons regim. Man skulle annars kunna tro att det är något med luften, att skiten ur Fiskebys skorstenar tar en säsong att vänja sig vid för mönstret är så oerhört tydligt – ingen presterar första säsongen. Nya och unga spelare ska härdas genom att man bryter ned deras självförtroende och sedan långsamt bygger det upp igen. Om det går. Binaku var rätt hopplös i helgen och Sead spelar utan det självförtroende han måste ha för att lyckas.

Säg så här – med den bristen på psykologi och oförmågan att lägga samman simpla siffror kommer man aldrig kunna räkna med IFK Norrköping i Efterkvalseuropa!


About this entry