Davor, Dusan, Cursi, Lukas, Lucas, Peter, Jakob, Neuer, Mitov med flera femfaldiga målvakter

Allsvenskans näst bäste målvakt just nu tog nästan Häcken vidare i Europa League. Massor av bra räddningar (och en hel del tur) i dubbelmötet men AZ Aalkmar var minst en klass bättre. Liksom MFF och ändå var det endast lite tur som skiljde från en fiaskoosande förlängning. Hur mycket Dusan Melichárek ska lastas för det? Inte så mycket. Han är en hyfsad målvakt med lite dåliga nerver, och lite otur.

Första målet ska han naturligtvis styra utanför stolpen men det andra ska inte med automatik fördunklas Dusans insats. Framförallt är det ett himla snyggt mål: AC-ledspassningen, löpningen innan Berget fattar något, mottagandet, kylan och det stenhårda avslutet. Dusan släpper stolpen, ja men det är självklart att han ska göra det i den här situationen. Däremot står han lite väl långt in i målet – en meter ut hade varit idealpositionen och då hade han varit på avslutet och eventuellt styrt det utanför, eller i mål. De där dissar Dusan för båda gör det av okunnighet, eller för att de gärna vill kritisera.

Själv har jag aldrig rankat Davor Blazevic speciellt högt och det blir inte bättre av den ”Toni Schumacher” han gjorde i går. Dessutom blev han rasande på domaren som visade ut honom – smart! Han hade dessförinnan gjort flera tokiga ingripanden i matchen. Det är dessutom inte första gången Davor visar sin sämsta sida.

Hammarby och dess tränarstab borde självklart insett att klubbens bäste målvakt var Gianluca Cursi. Att man nu halkar efter i serien är ledningens eget fel. Snålhet och bristande kompetens straffar sig och kan komma att kosta klubben väldigt, väldigt dyrt. Märkligt att det ska vara så svårt för professionella målvaktsmänniskor att bedöma målvakters kvalité och psyke. Kanske skulle man öppna en konsultfirma som hade kunnat avråda klubbar som Hammarby, Chelsea, Roma, Real Madrid, Juventus, Valencia med flera för dåliga målvaktsaffärer. 🙂

Apropå världselit – för fyra, fem år sedan var Manuel Neurer kanske världens bäste fotbollsspelare bredvid Messi. I går i supercupen mot Dortmund släpper han, lite skymd, ettan relativt enkelt. Sedan gör han en galen utrusning och försöker ta bollen med händerna 45 meter utanför målet. I andra gör Dortmund tvåan mellan benen på Manuel. Stämmer inte för honom – hoppas han snart är tillbaka där man var – som en av tidernas tre, fyra bästa målvakter!

Apropå på heltokiga utrusningar så avgjorde Jakob Rinne i Ålborg derbyt mot Midtjylland i 88:e minuten. Han gick helt i onödan ut på en frispark och när han väl trodde att det skulle bli en nickskarv gjorde han en ”spindel” – så som handbollsmålvakter gör vid frilägen med en lem i vart hörn. Nu touchade bollen ingen och Rinne fick se bollen fortsätta den långsamma färden mot övergivet mål. Det är dumt att chansa på nickskarv och ändrad bollbana när det inte nickas och bollbanan är intakt. Bäst på plan var förutom Jesper Hansen, hemmalagets målvakt, Joel Andersson – borde vara med i nästa landslagstrupp även om sillyseason och en vilt sluggande agent placerar Emil Krafth i Newcastle. Ledsen men kan omöjligt se det. Han är OK i Amiens men inte mer.

Hägg-Johanssons utboxning mot Hammarby var typisk för målvakter som pinsamt nog inte tränat boxning. Han lägger kraft och energi på ett helt meningslöst upphopp istället för att stå kvar, använda västerarmen för att skapa utrymme och sedan boxa bollen med kraft och funktionell teknik. Nu gav han faktiskt bort målet och stiger inte på min rankinglista. I tabellen över borde dock Kalmar börja resa sig –sjua, åtta, inte fjortonde, hade varit en spelrättvis placering.

En annan ojämn målvakt som ibland okynneshaussas av media är Sirius Lukas Jonsson. Han hade inte heller någon bra match mot Häcken – dags för John Alvbåge nu! Sirius behöver defensiv stabilitet och trygghet. Det ger inte en ojämn, desorienterad Lukas Jonsson.

Apropå reservmålvakter så är det mycket nu. I Östersund räddade AFC:s ryss poäng mot Östersund – fast han agerade lite räddhågset vid målet. Jag är övertygad om att Djurgården gör samma misstag som Hammarby.

Klokt av Giffarna att värva Mitov Nilsson. Väl inskolad i Giffarna är han lika bra som Eskelinen. Lite lägre högstanivå men i gengäld högre lägstanivå. Jag är säker på att han kommer rädda Giffarna kvar i allsvenskan. Vad händer i Norrköping ifall Isak går sönder. Gustav Jansson höll aldrig allsvensk klass i Åtvid och har svårt att se honom göra det nu – vid 34 års ålder.

I kväll är det för övrigt Eskelinen mot min nya klubb Lyngby i norra Köpenhamn.


About this entry