Chelsea och Geoff Hursts tystnad

Han var ju hjälte när Västtyskland besegrades på Wembley. Minns honom som en blek manager, minns nu honom bara med avsmak. Likadant med Chelsea fast den klubben har jag aldrig någonsin gillat. Det började med att de fuskade sig till ett FA-cupomspel mot Leeds. Sedan har det bara fortsatt, speciellt deras rasistiska och nynazistiska supporters – ja den liten del men ändå en del som ansågs vara OK – på 1990-talet. Nu är det andra tider men för mig så består stanken och avsmaken.

Så här skriver The Guardian apropå undersökningen av Eddie Heath, som sexuellt antastade och utnyttjade minst 25 pojkar enligt utredningen, och en av dem som tystande ned Eddies akvititeter – Dario Gradi!

• Chelsea’s inquiries have revealed complaints of non-recent sexual abuse relating to three other employees – one a driver and two scouts – at Stamford Bridge.
• Heath had a close friendship with another paedophile, John Butcher, and they worked together as scouts for Chelsea.
• Geoff Hurst, one of England’s heroes from the 1966 World Cup, refused to cooperate with the inquiry, despite having been manager of Chelsea when Heath was sacked in 1979.
• Chelsea have found “substantial evidence” in a separate inquiry that Gwyn Williams, formerly their academy director, subjected young black players to racist remarks “on a routine basis”.

Ps Det har dykt upp hundratals pedofiler kopplade till engelsk ungdomsfotboll de senaste 50 åren. Har det inte funnits pedofiler i svensk ungdomsfotboll eller är det bara en annan och effektivare tystnadskultur i Sverige? Sveriges mest kände handbollsledare genom tiderna var stor pedofil. Vi har flera fall i simningen och så Patrik Sjöbergs tränare men är det verkligen alla? Borde det inte finnas fler att avslöja och framförallt män som borde få möjlighet att berätta om vad de utsatts för?


About this entry