Pokalkamp, målvakter och rasism

Var på dansk cupmatch i veckan. Legendariska Fremad Amager hade tagit sig in i ”Byen” och mötte BK Skjold på klassiska Østerbro stadion. Fullsatt och bra fart på ölförsäljningen. Fremad med Olof Mellberg som tränare ligger femma i nästa högsta serien men i år går bara ett lag upp för Danmark gör det kloka och bantar ligan på den meningslösa övervikten. BK Skjold (landets främsta producenten av manliga landslagsspelare på 2010-talet) ligger i motsvarande femte högsta divisionen (Köpenhamnsserien) så det var klassskillnad på lagen. Fremad borde vunnit med sex, sju mål men Skjolds ”målmand” räddade allt utom sin egen mittbacks desorienterade, rent huvudlösa bakåtnick.

Målvakten var dessutom kortare än Isak Pettersson, extremt hjulbent och rödhårig. Åtminstone de två sista sakerna är väldigt ovanliga för målvakter. Ifall vi generaliserar och tror alla rödhåriga är temperamentsfulla hetsporrar har de sällan tålamodet att bli fotbollens outfielders, alltså begåvade med statistroller vilka de utför antingen ”OK” eller ”katastrofalt”. Med andra ord idrottens mest otacksamma position.

Apropå målvakter som inte uppför sig som målvakter ska – en lettisk målvakt, Kostiantyn Makhnovskyi i FK Ventspils, har stängts av 10 Europamatcher för rasism. Han är bland de första (den allra förste?) att bli avstängd enligt UEFA nya hårdare tag mot rasism. Intressant att det endast är ”östeuropeiska” klubbar som straffas – vad kan det bero på…


About this entry