Den verkliga skandalen är inte Danielson

Janne Anderssons landslagstrupp har fått mycket kritik. Den mesta är lite pinsamt eftersom det handlar om stockholmsjournalister som kämpar för fler klick. Med både Tankovic och Guidetti (helt ofattbart) med – vad skulle de kunna klaga på? Jo att mot två lag där Sverige ska föra matcherna och stå med hög backlinje fick inte en långsam omeriterad mittback plats. Nu är förstås Andreas Granqvist ännu långsammare men han är för Guds skull lagets kapten och Granen med hela landet. Man petar inte honom för att han gjort några mindre bra matcher i det mycket instabila Helsingborg. Man ersätter honom inte med någon vars främsta meriter är en bra match mot någon av alla de inhemska giganterna som AFC, Falkenberg och AIK. Jag tror svenska fotbollsexperter i media lyssnar alltför mycket på CMore där ju allsvenskan alltid är en av Europas bästa ligor och spelarna, speciellt de i 08-klubbarna, rena giganter.

Kritiken mot Janne borde istället handla om det ingen nämnt – målvakterna. Ingen av de tre uttagna har spelat regelbundet det senaste halvåret. Vanligtvis borde det innebära att spelaren inte blir uttagen men eftersom alla tre är utan ordentlig matchkänsla så kom alla med. Det är faktiskt en riktig liten skandal. Robin Olsen är naturligtvis självskriven under alla omständigheter eftersom han är den ende av hög internationell klass. Men de två andra bänknötarna – varför måste de till varje pris med? Kristoffer Nordfeldt har spelat två cupmatcher mot amatörlag, Karl-Johan Johnsson är miltals ifrån att starta i FCK.

Jag har absolut inget emot någon av de två men förstår inte varför de måste med i truppen när det finns bättre målvakter som är unga och verkligen kan behöva landslagsträning och lätta landskampsmotståndare. Framför allt spelar de regelbundet och tillskillnad ifrån mediokra mittbackar som möter mediokra allsvenska anfallare så möter till exempel Isak Pettersson ofta avslut som lika gärna kunde varit internationella – speciellt med det försvar som CMores Erik Edman betecknar som stabilt men knappast är det – istället har Isak räddat Norrköpings poäng i väldigt många allsvenska matcher för att han, efter en litet skakig inledning, varit allsvenskans i särklass bästa målvakt sedan maj. Han har förbättrat sitt spel på nästan alla punkter, gör ett synnerligt klokt intryck och just denna intelligens är något som ofta utmärker bra målvakter. Det finns massor av fantastiska svenska målvakter i 20-årsåldern som aldrig lyckas utanför allsvenskan (eller Superettan) för att de inte fattar rätt beslut i rätt ögonblick. Det kan Isak Pettersson och det är därför jag tror han kommer få en stor, internationell karriär. Hans potential är likvärdig med Robins men då måste hans landslagstränare sluta mobba honom. En naturlig förklaring hade varit att Isak stod i U21-landslaget men där finns den likaledes helt matchotränad Pontus Dahlberg och den Marco Johansson som haft en väldigt skakig och osäker säsong i Superettans bottenskikt.

Det hade varit lätt att skriva att det är fördomar som håller Isak utanför landslaget men det är betydligt mer komplicerat än så. Isaks målvaktstränare också är landslagets. Naturligtvis vet Maths, och troligtvis Janne, att Isak är ett mycket bättre och smartare val än de spindelnätstyngda bänknötarna i Köpenhamn och Swansea. Så varför blir han inte uttagen? Det är det verkliga mysteriet ( eller skandalen) i Janne Anderssons landslagstrupp mot Färöarna och Norge.


About this entry