Stänger norrlandsfönstret nu?

Matchen bekräftade mina misstankar – det kan mycket väl bli två norrlandslag som åker ut allsvenskan. HIF gör det inte – där finns tillräckligt mycket kvalité och talang för att klara sig kvar. Samtidigt behövs det förstärkas på många positioner – framförallt defensivt.

De kommer dock göra det som allsvenskt lag – det är tveksamt om Östersunds FK och Gif Sundsvall är det år 2020. Trots att Giffarna ligger sämst till tycker jag de är de bättre av de två och egentligen har störst chans att stanna kvar. Jag har full förståelse för att man sparkar den tränare som tror att Lloyd John Saxton är en bättre målvakt än Mitov Nilsson. Gör man det valet ska man inte ha ansvar för elitlag i fotboll.

Det finns ett krismedvetande och en höststyrka hos lag som jämnt tvingas spela för sin överlevnad – den kraften och självinsikten saknas totalt i Östersund. Jag har aldrig förstått att uppskatta Ian Burchnall och så som det sett ut på planen de senaste matcherna, de spelare han värvat och ger förtroende, får mig dessvärre att misstänka att Östersund kommer ramla ur allsvenskan.

Två exempel.
1. Det kändes inte som om ÖFK hade en taktik i Helsingborg. De spelade väldigt virrigt i försvaret, alla offensiva ansatser gjordes på intuition, inte som konsekvens av en spelidé. När ÖFK kom ut i andra halvlek tänkte man att de måste ta tätat läckorna som gav HIF så många bra chanser men nej – precis tvärtom. Hemmalaget (som inte gjort två mål i samma match sedan mitten av april) borde ha gjort minst ett mål till första tio minuterna. Det går inte att skylla på att Haugen var borta – han håller inte allsvensk klass vilket förvisso Sonko Sundberg gör. Men de måste ha en bra innermittfält framför sig – och ytterbackar som håller för allsvenskan. östersund skänkte ett offensivt ganska impotent HIF massor av målchanser.

2. Hur man man akutvärva spelare som inte håller allsvensk klass och sedan ge dem stort förtroende? Att satsa på Hörberg, Purver och framförallt Turgott antyder att Burchnall förlorat omdömet. Eller tycker han att hans ordinarie spelare inte gör som han vill och därför indirekt straffar dem genom att starta en kille som mest verkar desorienterad och förvirrad. Jag vill men kan absolut inte se vad Blair Turgott har i ett krisande allsvenskt seniorlag att göra. Trots att han filmat till sig en straff och petat in ett mål i tom bur.

Sådana här saker får mig att misstänka att ÖFK kommer ta ytterst få poäng till i allsvenskan. Kanske kan de räddas av Giffarna i fall nya tränarna även de satsar på Saxton. Jag tror dessutom att Falkenberg har en extra mental växel medan Kalmar och Sirius har tillräckligt mycket talang och erfarenhet för att stanna kvar.

Så ut åker troligtvis två eller tre av AFC, Giffarna och Östersund.


About this entry