Farväl Pär Hansson – du kunde ha blivit bäst

Senast Sverige spelade mot Färöarna stod Pär Hansson (och Granen blev utvisad). Det passar då bra att hylla HIF-Pär nu när han i helgen officiellt lade handskarna på hyllan.

Hamrén, och alla andra landslagschefer, låter andremålvakten stå mot Färöarna men knappast Sverige – här tar man ut målvakter efter vad de presterat för några år sedan. Pär hade bland annat Isaksson och Wiland framför sig, plus Östlund oh DMN på bänken. Han kom aldrig förbi dem och det stannande vid 6 landskamper.

Det kunde dock blivit många fler. Pär var en av landets bästa linjemålvakter genom tiderna, inte helt olik en annan relativt kortväxt skåning – Jonnie Fedel. Fedels problem var att han överskattade sin längd, Pärs att han underskattade den. Hans enda riktiga brist var mod. Det finns många exempel på när han lämnade linjen och gjorde sig så liten som möjligt. Och7eller vände bort huvudet. Hur jag kan komma ihåg ett talande exempel från Häcken hemma nån gång 2013-14 kan jag inte begripa – men jag gör det. Jag minns hur lag med seriös scoutning valde att slå höga inlägg på höga inlägg för de visste att Pär stannade på linjen. Anderlecht? Något holländskt lag i EL. Alla lag i EL och CL men allra mest det holländska – det var nästan parodiskt.

Det är lite tragiskt att inte han eller hans målvaktstränare förstod problemet och löste det. Ja-sägarna har alltid varit förfärande många i Helsingborg – lokalt ansågs Pär som landets bäste målvakt…

Hans reflexer var fantastiska. Han var oerhört vig och kunde nästan vända i luften. Jag har ett vagt minne av en ”Gordon Banks-räddning” på Olympia. Han hade Målvaktssveriges i särklass bästa fötter. Mycket var på plats men en modlös förstemålvakt attraherar inte utländska klubbar. Jo visst, Pär spelade en cupmatch och en ligamatch med Feyenoord under ett par år – är han tillfreds med det så är det helt OK. Han har kommit längre än vad jag gjort i min karriär och chansen att jag ska göra sju A-landskamper, oavsett motstånd, är ganska begränsade under nuvarande omständigheter (se ovan) men mitt kontrakt med GIF sträcker sig endast säsongen ut.

Jag minns inte skadan förra hösten men det är tråkigt att HIF så totalt missbedömde situationen. Det var kostat ett par allsvenska poäng som hade kommit väl till pass nu.

I morgon ska jag skriva varför HIF gör ett nytt misstag i fall de tror att Lindegaard är deras nye förstemålvakten 2020.


About this entry