Vart går gränsen mellan fair play och parodi på fotboll?

Det finns några klassiskt konstiga resultat i svensk fotboll. Västerås SK tvingades en gång spela om sin match i sista omgången eftersom man fördröjt avspark och sedan gjort exakt de åtta mål man behövde. Hammarbys mytomspunna finish med 6-0 i Karlstad är en annat märkligt resultat liksom att Holmsund i slutet av 60-talet gjorde exakt de tio mål de behövde för att stanna kvar i norrettan, i sista omgången. Det finns fler, många fler. Till den långa raden av suspekta resultat kan vi tillfoga lördagens match mellan Österlensklubbarna Skivarps GoIF och Baskemölla IF.

Nej, det är inga spelsyndikat eller mutade domare inblandade men den starka känslan av att något är fel och omoraliskt är irriterande. Är det ”fair play” att släppa in tio, tolv extra mål bara för att man inte längre riskerar nedflyttning? Det är angeläget med ett svar.

Vi i Gröstorps IF har gjort en stark höst. Inför helgens näst sista omgång hade vi tolv plusmål på klubben vi konkurrerar med om sista kvalplatsen till Division 5: Skivarp.

Klockan 14:00 möttes de två sämsta lagen i serien. Kivik fick 3-3 borta mot Köpingebro så hemmalaget åker ut, Kivik kvalar och Baskemölla hade enbart ära och heder att spela för i andra halvlek eftersom deras match borta mot Skivarp startade klockan 15:00.

Vi vann 3-2 mot laget som säkrade kontraktet i förra omgången och ligger alldeles före Baskemölla i Division 6 Sydöstra. Skivarp vann 15-2. På Skånefotbolls hemsida står alltid resultat, laguppställningar och händelser: kort och målskyttar i vilken minut redovisas alltid. Matchen i Skivarp saknar helt sådan information.

Baskemölla har under seriens tidigare 20 omgångar släppt in fyra mål i snitt. Inte 15. Det förefaller inte osannolikt att Baskemölla helt enkelt lagt av med att spela fotboll när kontraktet var klart. Förefaller, vi kan inte veta utan domarrapport eftersom Skivarp verkar vilja mörka händelserna i just den här matchen.

Det vore önskvärt att Skånes fotbollsförbund utreder vad som egentligen hände i lördags i Skivarp. Ifall Baskemölla av en eller annan anledning slutade spela – ska då de bestraffas? Eller ska matchens resultat korrigeras till 3-0 (som en wo) ifall reglerna om Fair Play inte följts? Eller kommer Skånes FF bara strunta i alltsammans och därigenom legitimera en inställning och attityd som inte hör hemma i svensk fotboll? Kommer sista omgången ge resultat som 20-0 eller 25-0 – vart går gränsen mellan Fair Play och parodi på fotboll?


About this entry