Skrönor och skavsår i röven

Ole Ritter i enkelstart i den Inre Byens eget lille bjerg (Rundetårn) 1967. © Politiken.

Idag utkommer andra etappen av förlaget Politikens bokserie med danska proffscyklisters obskyra minnen och skrönor. Första delen ”Sort kaffe & hvide sokker” handlar mycket om etik och estetik och hur det förändrats under 50 år. Upplägget (läs de första 36 sidorna här) är som en TV-studio där tolv gubbar dels berättar om den totalt oglamorösa, professionella vardagen och ibland försöker bräcka varandra vad gäller vilda historier från sadeln (utan att prata i munnen på varandra vilket de ständigt gör när de är ute och turnerar med den här ”showen”). Här avhandlas högt och lågt: kyla, smärta, att stoppa och fika halvvägs på träningsrundan eller inte, vilka som var världens bästa klättrare, olika teknik när det kom till att ”kissa i kepsen” (se dig noga om så den inte hamnar i huvudet på Moser ännu en gång…) eller vikt i förhållande till Watt. Med mera, mycket mera.

Tänk en lugn träningstur i vacker mycket kuperad terräng med några av dansk cykels vildaste historieberättare – just så är det att läsa ”Sort kaffe & hvide sokker”.

Jag älskar den här sortens supernördiga historieberättande. Det är intressant och spännande på samma gång och mängden av olika citat om samma ämne gör boken levande och omväxlande på ett sätt som nästan alla biografier och historieböcker misslyckas med. En förklaring är att den exceptionellt begåvade Tonny Vorm är redaktör (han har bland annat skrivit världens bästa bok om FC Barcelona). Här finns en enorm närvaro och autenticitet. Tonen pendlar hela tiden mellan respekt för konkurrenter (de flesta konkurrenter) och avslöjande, mycket internt skvaller. För Sort kaffe & hvide sokker handlar egentligen om tolv äldre mäns vittnesmål om ett komplicerat och aldrig uttalat kärleksförhållande – likt en ex-hustru och mor till dina barn du fortfarande älskar, beundrar och samtidigt har förfärliga minnen av.

Jag försökte få svenska förlaget Polaris (dotterförlag till Politiken) att översätta den här verkligt genuina ”Coffee Table-boken” och även lägga in svenska stjärnor men de trodde inte på idén. Det funkar dock fint i Danmark. I del två, ”Lede hunde & kolde kameler” fortsätter Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Jesper Skibby, Brian Holm med flera att diskutera allt om proffscyklism utom doping (just här och nu är det dock helt OK med mig). Utgivningen firas bland annat med en Köpenhamns cykelklassiker: en ”bergs-enkelstart” i Rundetårn.

Inom en vecka eller två återkommer jag med en recension av ”tvåan”. Läs första 36 sidorna här!


About this entry