Gamla målvakter

Målvakter åldras olika. Johan Dahlin har troligtvis gjort sin bästa säsong någonsin. Hans räddning med axeln på Moros friläge i början av andra halvlek hade alla kännetecken på en bra parad: han läste spelet snabbt, var följsam och mjuk, samtidigt så stor. Nu finns förstås alltid möjligheten att Moros avslut gått långt utanför – de brukar göra det, men det var ändå en viktig räddning som innebar att HIF inte kom in i matchen.

Anders Lindegaard var exakt lika passiv som han brukar vara. Mot Djurgården fick han ett återfall av närmast världsklass men mot Malmö återgick han till den här uppgivna målvaktsstilen som man vanligtvis endast ser hos målvakter som redan släppt in fyra, fem mål.

Den tar sig uttryck i att man ger upp innan bollen är över linjen. Att man ger utespelarna skulden innan det finns någon att skuldbelägga.

1-0: Det är ur minimal vinkel. Hade Anders tagit ett steg ut hade bollen kommit på honom. Nu får man intryck av att hans reflexer i första hand är ämnade att skydda ansiktet ifall bollbanan är hög. Det är ett mål som egentligen inte ska gå att släppa in eftersom man måste ta ett steg ut men Lindegaard tar inte det sista avgörande steget.

2-0 Han förflyttar sig inte i sidled och har därför fel position. Sedan slänger han sig men lyckas inte styra bort bollen med en hand trots att den inte är speciellt hård. Jo, han är lite skymd men det hindrar väl inte honom från att inta rätt position?

3-0 även här är positionen fel, fast mycket mindre fel. En yngre, annorlunda målvakt hade slängt sig efter bollen även om den kändes svår, även om känslan att inte kunna nå den infinner sig. Men Anders ger upp alldeles för tidigt och detta är tyvärr ett ofta återkommande drag – han kapitulerar så fort han får chansen, som om han genom ett bra avslut eller en svår boll mellan honom och backlinjen får bekräftat att det kommer bli mål och att han inte kan göra något för att förhindra det.

Detta defaitistiska drag döljer en liten tragedi och är säkert förklaringen till att han från att vara förstemålvakt i Man United ganska omgående blev reservmålvakt i allt sämre klubbar och tillslut, i den ålder Johan Dahlin har, faktiskt var kontraktslös. Nu har HIF skrivit kontrakt med honom över 2020 (liksom de har resignat Kalle Joelsson). Jag är har en stark känsla av att detta är ett misstag, jag hoppas innerligt jag har fel.

Kevin Stuhr Ellegaard. När jag skriver om äldre målvakter går det inte att utelämna denna tragedi. Ni som följt mina rankingar vet att jag tyckte att han varit topp tre i allsvenskan i flera säsonger och att han, ensam, har varit skillnaden mellan Elfsborg, allsvenskan och Superettan. Jag liksom alla kollegor är övertygade om att Jimmy Thelin och Stefan Andreasson är de som inte är riktigt uppriktiga och ärliga i den här härvan. Thelin har jag alls ingen relation till medan Andreasson på min tid ökänd för att han snackade alltför mycket vid fel tillfällen och generellt sätt inte gick att lita på. Men det var vad som sas, lyckligtvis slapp jag ha någon kontakt med honom men jag kan konstatera att Elfsborg alltför ofta skaffar sig ovänner i tränarkåren.

Kevin hade, för säsongen 2020, varit ett mycket bättre val än Anders Lindegaard.


About this entry