Lewicki – landslagets kommande supersub

Simon Bank hade velat se ett helt annat namn på den positionen. Själv har tjatat om detta sedan i maj – att Oscar Lewicki borde få plats i Janne Anderssons landslagstrupp som defensiv mittfältare eller mittback. När fotbollsexperterna i Stockholmsmedia för en månad sedan fann det totalt oförklarligt och absurt att inte ta med Marcus Danielson föreslog jag åter Oscar Lewicki.

Nu är inte Oscar med för att han är en av landets bästa mittfältare. Oscar är med för att han är allsvenskans bäste, snabbaste, mest tekniske och spelintelligente defensive spelare. Han är duktig med boll men hans internationella framtid ligger i den defensiva rollen. Jag hade gärna sett honom i en trebackslinje mot Malta men det kommer aldrig hända i Jannes landslag. Däremot kan han gå in överallt och tillföra mer än de övriga defensiva spelarna. Han kan tackla, går alltid stenhårt in på 50/50-bollar, har så pass bra och låg tyngdpunkt att han kommer ut med bollen i de flesta närkamper. Han är en duktig passningsspelare och kan dribbla motståndarna yra, om så behövs. Alla tusentals som förlorat en nickduell mot honom inser att hans vertikala upphopp är grymt. Förmodligen bäst i allsvenskan. Oscar är en modern mittback, förmodligen lite väl modern för att de flesta ska fatta hur bra han är i just den offensiva försvarsrollen.

Han är den bäste och mest trygge bollspelaren av försvararna och den bäste defensive av mittfältarna. Jag tror och hoppas att detta är början på Oscars Lewickis stora revansch, hans återuppståndelse som internationell mittback eller defensiv balansspelare, den rollen Sportbladets Simon Bank ville se Jan Guillou i. Kanske även Marcus Danielson men jag tror Simon är alltför klok för att tjusas av Danielsons högst tillfälliga självförtroende. Och handen på hjärtat – de är ungefär lika stora och lika framgångsrika, Oscar och Guillou.


About this entry