En helg av motsägelsefulla mirakel

Helgens största fotbollsmirakel inträffade på Yngsjö IP där Gröstorps IF tack vare en stark andra halvlek avancerade till Division 5 Östra på bortamål. En vacker idrottssaga full av de motsägelser som gör den verklig, liksom Marcus Danielsons mål mot Malta, blott 12 minuter in i A-landslagsdebuten. Det påminner om gamla tiders tillstånd då 30-årige Marcus arbetar deltid som revisor, och att Gröstorp tack vare målskillnad och gynnsam lottning besegrade det forna divisionfemlaget – ett lag som bara vann enda seriematch efter april månad. Så vann de 3-2 hemma men förlorade på Impevallen 1-2. Jag vet inte när Gröstorp spelade i femman senast, kanske på 1990-talet?

Själv fick jag säsongen spolierad av en handskada (som jag i frustration tillfogade mig själv när jag använde stolparna som boxningssäck på träning) men jag ska fortsätta rehabträna med kikarsiktet fokuserat på division fem.

Samma frustration behövde inte Kasper Schmichel ge uttryck för i Parken. Hans insats mot Schweiz var ett mirakel i sig. Danskarnas spela fungerade inte alls och Schweiz skapade tre, fyra hundraprocentiga chanser. Den farligaste var dock Tomas Delaneys bakåtnick med 30 sekunder kvar av tilläggstiden. Schmeichels räddning påminde om Gordon Banks klassiker i VM: närmast reflexartad slänger han sig i hela sin längd och styr bort den boll som är på väg att gå in vid högra stolproten.

Han erkände efteråt att de var en av hans karriärs allra bästa ingripanden. Då hade han innan dess tippat två bollar i ribban och kommit ut snabbt på ett friläge där avslutet gick över just för att schweizaren vid det laget hade så oerhört mycket respekt, ja närmast beundran, för Schmeichel. Det var verkligen Schmeichel – Schweiz 1-0.

De danska spelarna markerade dock i flera intervjuer att de inte alls tyckte att de var sämre eller blivit utspelade. En lite märklig form av förnekelse då de endast skapade en målchans, en turlig målchans, och gjorde ett mål på den men hade släppt in tre, fyra med en normal målvakt. De hyllade naturligtvis Kasper men jag tycker gott de kunde erkänt att de utespelarna misslyckades och gett Kasper all cred men det vägrade de alltså.

För övrigt hade Danska TV 5 bara gubbar i sändningen och av de tre experterna upptäckte jag en stjärna, gamle högerbacken Lars Jacobsen. Välformulerad, precis och kortfattad i analyserna plus med sinne för målvaktsspelet. Till skillnad från de ointressanta, mer kända Thomas Gravesen och Flemming Pouvlsen.

Danmark är dock inte klara – kanske blir sista matchen borta mot Irland den 18 november lika avgörande som Sveriges bortamatch mot Rumänien tre dagar tidigare verkar avgöra ifall Sverige direktkvalificeras som tvåa, får kvala i mars som trea eller inte ens får vara med bland Europas 32 ”bästa” nationer. Oavsett stabiliteten mot Malta så kom tvåa av målen på straff varav en var solklar och den andra en stor present av domaren, som om han blivit vittne till ett religiöst mirakel han egentligen inte såg, bara upplevde.

Ifall Sverige inte kommer till EM – kan Janne Andersson sitta kvar? När VNL är tillbaka, liksom Pontus Jansson – får Marcus Danielson ens plats i truppen? Hans vinnande kollega Aage Hareide har ju inte fått förlängt förtroende – trots att Danmark har bra chanser att gå vidare och hur f a n ska Gröstorp klara sig i det division 5 som från Gröstorps horisont liknar ett EM-sllutspel – det är ju vi i GIF som är Malta, Marcus Danielsson och Kasper Schmeichel på en och samma gång…


About this entry