Politiska protester på Friends?


Det turkiska fotbollslandslagets honnör före matchen i lördags väcker dåliga vibbar. De såg ut som de spelare som hälsade Hitler före och under Andra Världskriget – däribland det svenska herrfotbollslandslaget som bröt en bojkott och hade stort idrottsutbyte med Nazi-Tyskland UNDER kriget. Nu var det inte enbart fotbollen, svensk elitidrott satsade tydligt på Nazi-Tyskland fram till krigets vändning vid Stalingrad.

UEFA har numera klara och strikta regler vad gäller politik och deras tävling – minns att MFF fick ju först inte ha skånska flaggan på matchtröjornas nacke. Ifall Kurdistan lirade i helgen hade jag kunnat förstå att spelarna ville visa sin solidaritet med sina överfallna och dödade landsmän. De turkiska krigshetsarna har jag mindre överseende med, borde med andra ord straffas ganska hårt – tycker jag.

Samtidigt finns det en växande politisk medvetenhet, inte så mycket bland spelare som hos klubbar och ledare. St Paulis beslut att riva kontraktet med den turkiske spelare som på Insta stödde invasionen är förståeligt. Likaså Pep Guardiolas vädjan om att Spanien borde sätta sig ned och diskutera med Katalonien istället för att slänga deras parlamentariskt valda företrädare i fängelse i upp till 13 år.

I helgen spelade dessutom Englands bästa placerade medlemsägda klubb (Exeter City) tidig seriefinal mot den första på allvar miljömedvetna klubben Forest Green Rovers FC. Fotbollssocialisterna vann 1-0 efter en helt fantastisk parad av hemmamålvakten i slutskedet.

I kväll ska Sverige försöka ta poäng mot Spanien på Råsunda. Jag förväntar mig att katalaner kommer försöka visa sin besvikelse med måndagens långa fängelsedomar och den splittring de skapar i ett land som redan nu har svårt att styras demokratiskt. Det är också så domarna ska ses – som ett första försök av det spanska socialistpartiet att hindra väljarflykten mot den yttersta extremhögern vid nästa val i november. Ungefär som när Stefan Löfven samma dag kurdernas områden invaderades och människorna flydde för deras liv sa säger att vi i framtiden ska ha färre flyktingar i Sverige.


About this entry