Inte utan problem att ha Toni Schumacher som förebild

Världens genom tiderna värsta tackling av en målvakt genomfördes av Västtysklands Toni Schumacher i VM-semifinal mot Frankrike 1982. Battiston låter som ett robust namn men han låg på sjukhuset i flera veckor efter Tonis tackling. Toni hade kommit på mellanhand och skulle förhindra fransmannen att rundade honom. Kölnmålvakten gick på kropp. Bollen rullade över kortlinjen och medan Battiston låg livlös vid straffområdesgränsen stod Toni och väntade otåligt på att få ta insparken…

I går söndag dök Tonis gengångare upp på Falkenbergs IP. Offret var AIK:s stackas Rashidi.

Hampus Nilsson är en av allsvenskans bästa målvakter, vad gäller räckvidd och mod att möta avslutaren, bli stor på riktigt när det gäller och gör ont.

Han är inte bland de bästa när det gäller att läsa spelet och impulskontroll.

Han har ju inte där ute i kanten av straffområdet att göra under några omständigheter. Speciellt inte när han är så långt efter. Rashidi är en erkänt snabb yttermittfältare – det ska Hampus veta. Han agerade som om han inte visste det. På vägen ut märker Falkenbergsmålvakten att han är två, ja nästan trea på bollen trots att det enbart är de två: Rashidi, den ursnabbe Rashidi och Hampus. Han bestämmer sig för att fullfölja.

Att Hampus fullföljer innebär att han förhindrar ett mål men kommer bli målchansutvisad. Falkenberg som slåss för livet om allsvensk status får spela med tio man i 81 minuter, plus tillägg. De får också Hampus avstängd och deras unge reservmålvakt är ojämn – det finns en anledning till att Hampus, trots allt, är förstemålvakt.

Ett par meter från Rashidi, och bollen, märker Hampus att han inte har en chans på varken boll eller fötter. Så han bestämmer sig för att kasta sig in med fötterna och sulan högt, i ljumskhöjd, långt ovanför knäna.

Hampus lyckas med det – han träffar högt upp på ena låret med den flygande stämplingen och bollen rullar över kortlinjen. Hampus lyckas även med att bli utvisad, se sitt lag släppa in fem mål vilket drastiskt försämrar klubbens chanser i allsvenskan. Han kommer också att få se resten av serien från läktaren för den tacklingen är så vansinnig att det måste bli mer än en matchs avstängning. Kanske var Hampus Nilssons utrusning den individuella prestation som avgjorde allsvenskan 2019, som gav AIK guldet på målskillnad och degraderade Falkenberg?

Efter ABC-check och lite omplåstring kom Rashidi upp och fullföljde matchen. Det gjorde inte Battiston. Det hedrar Hampus Nilsson en aning att han inte gick och hämtade bollen för att ta insparken…


About this entry