”Påverkar inte spelet”

De flesta fotbollsdomare verkar ha ytterst begränsad förståelse för målvaktens arbete. Jag har länge retat mig på att enskilda domare och/eller assisterande inte förstår hur det egentligen är att vara målvakt. Jag har tänkt att det rört sig om enskilda, okunniga aktörer.

I går var det inte enbart en EPL-domare utan även VAR som uppvisade en märklig okunnighet. Känns som om det är det slutgiltiga beviset på att elitdomare är pinsamt okunniga om målvaktens situation, om hur hen arbetar och i synnerhet hur hen påverkas av offsidestående spelare. Ytterst handlar det om respekt – varför bryr man sig inte mer om målvaktens unika arbetssituation och dess konsekvenser?

Det är Man Citys mål som Rasheed Sterling indirekt gör och som De Bruyne fick tillerkänt. Utan offsidestående spelare har Aston Villas målvakt både sett hela bollbanan och inte behövt stanna kvar på linjen av rädsla för att Sterling ska skarva bollen mot första stolpen/ första delen av målet. Sterling är offside när bollen efter den korta hörnan slås och han rör sig runt bollen och hoppar likt en tjurfäktare undan så att den inte ska toucha honom. Han till och med skymmer målvakten och hur alla dessa av världens främsta domare kan tro att det inte påverkar målvaktens agerande att han inte kan se bollen – det förstår jag faktiskt inte.

Min enda slutsats är att målvakternas arbete inte anses tillhöra spelet – att ”spelet” är förbihållet utespelarna och att målvakten inte räknas. Ett utanförskap som känns lite konstigt, och kymigt, rent av läskigt…

I princip borde det räcka med att ställa en domare i mål, låta en spelare springa mellan bollbanan och målvakten så att målvaktens visuella kontakt med bollen avbryts. Om det är för en tiondel eller en sekund spelar ingen roll, målvakten måste åter finna bollen med blicken och förlorar många värdefulla ögonblick, tiondelar, kanske rent av sekunder. Varför det får extra stora konsekvenser är för att hela kroppen kräver omorganisation och tvingas börja om från början med de rörelsemönster som var tänkt att stoppa bollen. Så enkelt påverkas en målvakt, så stora konsekvenser får varje lite störning ”av spelet”.


About this entry