Gud Fader går för MFF-guld (och Giffarna åker ur)

Bakom veckans märkligaste rubrik döljer sig tre elitidrottares mindre lyckade ögonblick. Fotbollsspelare som försöker spela med låret men misslyckas, eventuellt försöker träffa bollen med fötterna men den träffar låret och så en spelare som handgripligen tar ett andra gult. Allt utom fötterna, typ. De misslyckas så fullständigt med något som borde vara så pass simpelt att det inte går att misslyckas. Dessutom kan deras misslyckande få avgörande konsekvenser för både guld- och degraderingskampen. Så hur fan förklarar man det oförklarliga? Gud Fader? Spelbolag? Oskicklighet bortom det trovärdiga?

Låt oss börja med det som kanske tar Norrköping upp i medaljstriden och kanske innebär att de försöker lite extra på lördag mot Djurgården – målet mot Häcken som gjordes för att Rasmus Lindgren inte var tillräckligt fokuserad på spelet och huvuddueller vilket föranleddes av Ekpolos utvisning. Lindgren fick själv ett gult för protest mot högerbackens andra. Ekpolo slog bollen ur händerna på Thordainsson när denne skulle göra inkast mitt på egen planhalva – i 85:e minuten.

Ekpolo hade i princip inget som helst att vinna – det fanns noll risk för en snabb omställning av motståndarna, det var bara ren skär spelförstörelse – när man redan har ett gult. Det är korkat bortom det förklarliga, Ekpolo springer några steg, får ett infall, laget förlorar och MFF:s guldchanser förbättras en liten smula. Mest logiska förklaringen till Ekpolos handling, även för en agnostiker, är att Gud Fader håller på MFF: Ekpolo heter ju Godswill i förnamn..

MFF.s guldchanser försämrades en liten smula av att Dino Islamovic missade öppet mål vid 0-0 mot Hammarby. Vi ska inte förstora upp den eventuella religiösa motsättningen här men låt mig bara slå fast: Dinos agerande var gudomligt dåligt!

Östersunds stjärnanfallare, plastgräsbördig från Trelleborg, kom springande ensam mot bortre stolpen, han såg bollen spelas in, såg hela bollbanan och när han kastar sig fram och ska stöta in bollen misslyckas han så kapitalt att bollen tar högt upp på låret och studsar utanför. Hur han kan misslyckas med något han gjort hundratals gånger tidigare är svårt att förstå när det gällde så mycket. Kanske hann Dino tänka alltför mycket, det är ändå svårt att förklara, halvt ofattbart.

Helt ofattbart är det GIF Sundsvalls spanjor Pol Rogers gör mot HIF i 18:e minuten. Hann är precis inbytt, det kommer ett lågt inlägg, ett lågt avslut och Pol går på eventuell retur. Och den kommer. Lindegaard får bollen på benen och den studsar upp mot Pol lår. I det ögonblicket står han ensam framför mål, cirka 50 cm från mållinjen. Bollen studsar mot hans lår, Pol är så pass lamslagen att han inte förmår att meden enkel muskelreflex styra bollen in i mål- ja den är i princip redan på linjen den behöver bara en lätt beröring så tar Giffarna ledningen med 1-0 och kanske vinner en match som ska rädda dem kvar i allsvenskan. Istället åker troligtvis Giffarna ur allsvenskan på grund av att de inte kan göra mål när de ändå är så pass överlägsna Helsingborg.

Fler ekumeniska nycklar i kväll klockan 19:00!


About this entry