Allsvenskan sämst i världen – på statistik

Allsvenskan.se har gjort några fina videor med fotbollshistorikern Torbjörn Andersson som haussar publiken. Samtidigt kan inte Svensk Elitfotboll inte redovisa hur stor denna fantastiska publik är i genomsnitt, inte ens innevarande år.

Numera finns det hur mycket fotbollstatistik som helst. Precis överallt, oavsett hur liten sporten är. Engelska herrfotbollsligan är förstås otroligt generös men även ett lite land som till exempel Danmark har flera officiella eller halvofficiella sajter med massor av siffror.

Så frågan är varför statistik över herrallsvenskan i fotboll i det närmaste totalt ignoreras? Allsvenskan.se ger en aktuell tabell (jo tabellen går under rubriken ”statistik”) och de tio första spelarna vad gäller mål och assist. Det är allt och det faktiskt är en stor skandal!

Fogis (och SvFF) redovisar publiksnitt till och med säsongen 2017. 49 veckor efter att förra årets allsvenska avslutades finns inte det enkla fyrsiffriga talet publicerat. Det liknar allsvenskan.se och deras satsning på projekt ”Försäsong” – det handlar om Djurgårdens IF i början av år 2017, alltså en snart tre år gammal serie videoklipp. Blir spännande att se hur länge de tycker den är aktuell…

Det jag söker är inte i vilken minut en obskyr inhoppare tog plats på banan eller antalet avslut, det är hela säsongens genomsnittliga publik – en ganska viktigt siffra med högt symbolvärde speciellt som man nu använder den i marknadsföringssyfte. Men siffran kan inte Svensk Elitfotboll leverera.

Så jag mailar föreningen som indirekt omsätter miljarder och Daniel Ehlersson som är ”digital marknadsförare” svarar mig att de har ”inte hunnit” lägga in siffran för 2018 års publiksnitt, 49 veckor efter att serien färdigspelades.

När jag nu en vecka senare går in där så finner jag ingen äldre statistik över huvud taget. Men förbundet då, där borde väl historien och statistiken vara viktig? Jo där finns en dåligt uppdaterad sida som verkar gjord på 1900-talet med uppgifter om vem som vunnit skytteligan och ett publiksnitt. Det är allt. Det presenteras dessutom löpande så att det mest aktuella tvingas du scrolla längt ned på sidan för – tvärtemot all modern nätstandard.

Jag tycker att ett anständigt minimum för pågående statistik vore aktuell publik- och målsnitt. Samt lag- och individuell statistik eftersom den ändå finns tillgänglig då den redovisas per match på allsvenskan.se. Det vill säga sammanlagda antal avslut, varningar, bollinnehav e t c.

Jag ska inte dra alltför många och stora växlar på det här, just nu – konstaterar bara att i ”världens modernaste land” är förmodligen högsta herrfotbollsserien sämst i världen på statistik och historia och att jag finner detta ganska besynnerligt.


About this entry