Hjärtattacksavgörande?

Det kan bli en historisk, hjärtutmanade avslutning på allsvenskan idag. Det kan också bli så att Djurgården tar en tidig tvåmålsledning i Norrköping och dödar dramatiken.

 

Fast det tror jag inte. IFK, speciellt i Parken, spelar bra mot de allra bästa och har gjort så i många år. Inte minst mot Djurgården. Mot hemmalaget talar att DIF är fruktansvärt bra på snabba omställningar och Norrköping är ett av seriens sämsta lag när det gäller att stå högt med backlinjen – det är därför de släppt in så nästan obegripligt många mål mot de allra sämsta lagen i serien som Giffarna, Helsingborg och (Falkenberg?). Samtidigt finns det en stolthet och en historia som Norrköpingsspelarna är ytterst medvetna om.  Jag tror den avgör, jag tror att IFK vill via att man är bättre än femte bästa lag i serien i farvälföreställningen inför hemmapubliken. Jag tror de kommer utnyttja gästernas nervositet och minst få oavgjort, fördelningen procentmässigt är 40-40-20.

 

Men Norrköpingsseger innebär inte MFF-guld. Laget har undantaget tre ”freakmatcher” mot reducerade och uppgivna jumbolag gjort 15 mål. Det innebär att man i övriga 26 matcher producerat 36 mål, knappt 1,4 i snitt. Det är inte bra för ett offensivt lag som tror sig kunna vinna serien, speciellt som man har ett förödande stort antal misslyckade avslut.

 

MFF har ett mål tillgodo på målglada Hammarby. Samtidigt borde Häcken (som är ett utmärkt omställningslag) ha så mycket stolthet att man spelar för sin tränare, oavsett om det är sista matchen eller inte för Alm (liksom Rösler, och Norling…).

 

Hammarby är dessutom lite som Norrköping – dåliga på att försvara med hög backlinje. Ofta kommer man undan genom att de satt i system att ta en frispark så snabbt de tappar bollen offensivt – det är något allsvenskan domare borde beivra men eftersom de struntat i de under 29 omgångar lär de inte heller utdela varningar i dag.

 

Jag tror att det som avgör allsvenskan 2019 är hur många mål MFF:s annars ganska impotenta offensiva spelare kan åstadkomma.

 

 


About this entry