Löjesjournalistikens fotbollslördag

Idag peakar pinsamheterna i sportspalterna, och i andra svenska medier. När allsvenskan avgörs blir de mest patetiska och självklara citaten upphöjda till rubriker som ska locka till läsning.

Sydsvenskan går idag ”all in” på:

”Rieks gulddrömmar: ”Väldigt sugen på att vinna”

Är det någon varelse, fotbollsintresserad eller inte, som betvivlar detta?

”Traustason: ”Norrköping måste hjälpa oss”

Enbart de som är totalt likgiltiga inför dagens avgörande kan vara okunnig om detta och de läser nog ändå inte sporten.

Antingen förefaller spelarna verkligt korkade eller så tror cyniska citatförmedlare (journalisterna) att läsarna är det. Alternativt är faktiskt en del av journalisterna inte så smarta och den andra, självständigt tänkande delen som vanligtvis inte skriver supporterjournalistik, tvingas nu ändå producera skiten (för detta är skitinfo genant dåligt förklädd till journalistik).

Under alla omständigheter tycker jag att sådan här journalistik är föraktfull eftersom den utgår ifrån att vi fotbollsintresserade är korkade och till varje pris vill läsa ett citat. Kanske finns det ett stort antal SDS-läsare som till varje pris vill läsa citat, oavsett hur jävla korkat det är. Jag vill inte utesluta det sista men samtidigt är jag förvånad över att det inte finns intelligent, analyserande fotbollsjournalistik på nätet i större utsträckning. Fotbollskanalen försöker ibland och är ganska duktiga men staplar även klichéer på hög.

Dessvärre är det inte slut än. Efter avgörandet kommer vi läsa citatrubriker som i braskande rubriker avslöjar att förlorarna är ledsna och vinnarna glada. Då har jag mycket större förståelse för att CMore blir en tillfällig tårkanal fylld av skrik, glädje och gråtattacker – TV är bra på känslor, skrivande sportjournalister är det sällan.

Varför i övrigt respektabla dagstidningar (det är inte enbart SDS) ägnar sig åt sånt här förstår jag inte, och har aldrig förstått det. Bilder förmedlar känslor bättre än nästan allt annat och de räcker gott men skrivande sportjournalister och redigerare litar inte på bildjournalistiken utan vill till varje pris förstärka det redan självklara. Resultatet blir alltid dåligt.

Det räcker med att ta över Sundet så är dagstidningar befriade från sånt här och överlämnar det med varm hand åt boulevardpress och kvällstidningar. Jämför DN och Politiken så förstår ni. I Sverige är det nästan tvärtom – den mest seriösa och läsvärda fotbollsbevakningen finns i Sportbladet. Varför Sydsvenskan som i övrigt vill vara en seriös journalistik produkt fortfarande insisterar på att skriva om fotboll så som man gjorde på 1900-talet är för mig obegripligt. Speciellt ifall man tittar på upplagesiffrorna och troligt även klicken. Kvalitet ger eko och betalar sig, i längden, inte korkade citat och supporterjournalistik på brusnivå.


About this entry