Hatet mot Daniel Kindberg

Den före detta ordföranden i Östersunds FK Daniel Kindberg fick tre år fängelse för i huvudsak grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Det är ett rätt hårt straff med tanke på att det enligt domen enbart rör sig om cirka 13 miljoner kronor.

Många menar att ÖFK:s allsvenska licens nu borde dras in, i fall det varit möjligt enligt regelverket. Blåvittsupportern Robert Laul är en av många som antyder sådana känslor. Om en ordförande, kassör eller styrelsemedlem döms för bedrägeri och brottet gynnat klubben – ska då klubben automatiskt straffas? Listan på allsvenska klubbar som direkt fällts för ekonomiska oegentligheter är väldigt, väldigt lång. Vem blir först med att kasta sten i glashuset? Eller kommer det inga småstenar alls, speciellt inte från Blåvitt som enligt moralen ovan borde ha degraderats ur ett par tre serier för sina ekonomiska brott för cirka tio år sedan? Men Blåvitt slapp undan all kritik för att en tillsynes rätt likgiltig åklagare endast kunde bevisa att det var kassören som begått brotten, inte styrelsen.

Kindberg ska överklaga domen. Jag har inga åsikter om domen i sig – vet alltför lite och har inte läst den men jag vet en sak. Hatet mot Daniel Kindberg är stort på sociala medier. Dels de vanliga överdrifterna av ”ja-sägarna”, de som alltid vet bäst efteråt. Det finns till och med en del riktiga haters därute som ohederligt hänvisar till rättspatos men ägnar mycket plats åt Kindbergs privatliv och kallar honom ständigt blindgalen och mentalt sjuk.

Sedan finns de dessa som vill leda i bevis att alla ÖFK:s framgångar bygger på Kindbergs bedrägeri. Till och med anställningen av den okände akademikern med fotbollstränarutbildning på Leeds Univ. Även den påstås ha varit omöjlig utan miljonbedrägerierna. Denan grupp har ofta någon anknytning till konkurrentklubben 18 mil österut – i de nyligen från allsvenskan degraderade Sundsvall.

Graham Potter, som är mannen bakom ÖFK:s fantastiska resa, anställdes år 2011, för en spottstyver. Han fick säkert hyfsat betalt för en tränare i fjärde högsta divisionen men det är lite besynnerligt ifall man plötsligt vill se allt vad ÖFK åstadkommit de senaste 13 säsongerna som omöjligt utan Kindbergs brott. Det gränsar faktiskt till hat.


About this entry