En bästsäljare om cykel

 

Sportlitteratur är ofta förfärande förutsägbar. Danska Politikens serie med cykelproffs är det inte. De två bästa förklaringarna är dessa:

Cykelsporten är så mystisk att vi beundrare och åskådare omöjligt kan följa och förstå den: vad händer i huvudena hos ryttarna, vad säger de till varandra, vad säger sportdirektören i öronsnäckan, hur bra ben har favoriten just idag? Vi vet faktiskt inte ett skit och det gör sporten i sig väldigt oförutsägbar och spännande. Det är både individuell uthållighetsidrott och raffinerad lagsport på samma gång. Det är en sport målad i både watt och filosofi.

Att kasta ut ett väldigt specifikt ämne och låta 19 före detta stjärnor och hjälpryttare kommentarerna det som i ett gruppsamtal med tempo är en fantastisk bra och läsvärd form av sportminnen. Jag vet inte om Politiken och Tonny Vorm uppfunnit detta men det är förbluffande underhållande. Så pass att de faktiskt är ute på Folkparksliknande turnéer i en slags utbrytargrupper om fyra eller fem. Det finns även en dansk tradition att samla människor med olika perspektiv och låta dem diskutera inför publik, liksom de spanska tertulias. Därför ser jag verkligen fram emot att på den danska bokmässan om tio dagar få lyssna till ett par av cykelstjärnorna bli så upphetsade att de pratar i mun på varandra och ingen är beredd att sluta först. Vi i publiken märker hur viktigt detta är för de här relativa hjältarna och älskar det.

Succén med ”Sort kaffe & Hvide Sokker” följs nu upp med ”Lede Hunde & Kolde Kameler”. Alla de ganska cykeldanska men i grunden internationella begreppen nagefars och det finns glosor med förklaringar i slutet av böckerna. Titlarna antyder också att man noga diskuterar cykelsportens speciella kultur, som strumpor, fikakulturen, växlar, träning, vindar, teknik och taktik.

Det är mycket nostalgi genom fem decenniers cykling men även en hel del nya spännande perspektiv eftersom mer än hälften av dem nu arbetar som sportdirektörer eller expertkommentatorer. Alla ser annorlunda på dagens cykel än på deras egen epok, en del av dem ser även annorlunda på sina egna och andras prestationer nu när de har andra roller.

Cykel är en otroligt fysisk utmanande sport som avgörs i huvudena. Att nu få läsa om alla de tankarna (de dåvarande, de reviderade och de helt nya slutsatserna) hos några av de senaste decenniernas bästa proffscyklister är så pass spännande att det verkligen är svårt att lägga boken ifrån sig. Det är en bok om ett väldigt komplicerat, och livslångt, kärleksförhållande.

Ps Lite kritik är på sin plats. Många bilder är fantastiska men eftersom boken handlar om så mycket mer än cykeln kunde man kanske vågat lite mer: kanske mer än en enda bild (träningsdagboken) utan cykel, kanske lite olika format, kanske ibland detaljer, närbilder, friläggningar? Bildredaktören har också utgått ifrån ett bokformat utan uppslag i en bok fylld av uppslag. Därför hamnar huvudpersonen i bilderna över ett helt uppslag i mitten och pärmarna måste bändas upp och förstöras ifall man vill se bilden så som den ska ses. Det ger ett märkligt perspektiv på bilderna, inte utan man tror bildredaktören är vad som på cykelfranska kallas en ”profiteur”.


About this entry