Ett litterärt erkännande åt förlorarna

För vinnare krävs förlorare – att sätta samman motsatspar och ge dessa en moralisk dimension av det existentiella racet har varit självklart ända sedan skapelseberättelsen. Även antikens grekiska dramatiker insåg att hjältar är rätt tradiga utan syndabockar, och vice versa. Genom hela teater- (och film-) historien återkommer denna match-up mellan ont och gott, sant och falskt. Självfallet är det likadant i det moderna skådespel som kallas fotboll, ja lagidrott över huvud taget även om många, speciellt media, sponsorer och reklamsfären, inte riktigt låtsas om det.

Så det känns nästan befriande med en rolig, välskriven bok där både fotbollens hjältar och syndabockar platsar. Lars Nylin och Ronald Åman ger förlorarna ett litterärt erkännande i ”Domslut – fotbollens hjältar och syndabockar” (Polaris).

De skriver väl och initierat, har sinne för detaljer och här och där smyger de in lite finstilt humor och behövlig distans. Författarna har vitt olika bakgrund (landslagsman/musikjournalist, Djurgårdare/ Superettansupporter) men hyser samma starka kärlek till fotbollen. Det är lättläst och härligt underhållande.

Avsikten är, enligt texten längst ned på baksidan och längst ned i det alltför korta förordet, att ge en ”introduktion till modern fotboll”. Det gör den verkligen – jag rekommenderar boken varmt till alla med ett nytt och/ eller ännu inte fullt utvecklat intresse för fotboll. Men även för oss lite äldre, aningen mer dogmatiska nördar ger ”Domslut” upphov till igenkännande leenden och nysanerade minnesluckor.

Sedan kan jag nog tycka att urvalet (de senaste 30 årens europeiska fotboll och VM) kanske kunnat inkludera även Latinamerika och att kapitlet om tjejfotbollens historia är mal placé. Jättebra att inkludera tjejerna men gör det med exakt samma kriterier som för killarna – damfotbollen har också syndabockar, inte enbart hjältar som författarna hävdar.


About this entry