Vem borde vara mest otålig: Spurs eller Man United?

Här har vi två klassiska överrika engelska lag med dålig inledning på ligan. De har två helt olika vägar att lösa problemen.

Det borde vara de som anser sig vara världens bästa klubb vilka sparkar managern som inte presterat annat än i cuper sedan mars månad. Europa League alltså.

Medan Ole Gunnar förlorade mot Musse Pigg-lag tog Mauricio Pochettino Spurs till CL-final. Undantaget den förnedrande storförlusten hemma mot Bayern (vars dåvarande manager själv fått sparken) har Spurs gjort det mycket bra i Champions League.

Ole Gunnar är på den här nivån en exklusiv konbärare utan de taktiska och pedagogiska kunnande som tar en storklubb till titlar. Och titlar måste Man United ha.

Jag kan inte se detta som annat än ett utslag av den hybris Spurs ägare, förblindade av CL-silvret, nu har. Det innebär andra krav på Pochettino och hans billiga, för ändamålet undermåliga trupp. Han gjorde underverk med ett relativt billigt, nästan hemmabakat Spurs. Lagets stjärnor är fostrade i akademin eller kom billigt – raka motsatsen till United som förutom Rushford fått betala dyrt för alla i startelvan. Och ändå kommer ägarna fram till två så helt olika lösningar.

Väljer då Spurs en annan ung, lovande manager som spelar attraktiv fotboll – typ Graham Potter? Nej de väljer motsatsen. För det lag och den klubb som alltid spelat en lite naiv, offensiv teknisk fotboll väljer man en ledare som står för exakt motsatsen. Bunden, cynisk och defensiv fotboll, styrd av en hängiven diktator. Det är inte enbart på väg mot frontalkrock med de dominerande spelarna utan även med supportrarna och klubbens självbild.

Jag trodde faktiskt att Mourinho var körd på toppnivå efter alla problemen i Chelsea och Man United. Med Mauricio Pochettino hade Spurs anträtt den mödosamma vägen mot att bli en titelvinnande klubb – nu får man istället en före detta titelvinnande manager.

Säg så här: Om Spurs blivit utslagna av Ajax hade Pochettino suttit kvar nu.

Säg så här: Om Graham Potter fortsätter göra underverk i Brighton är han idealisk som Spurs näste manager. Men det kan ta tid – troligtvis har Mourinho ett fett kontrakt som binder honom minst tre säsonger. Det är kommer kosta, det kan faktiskt vara slutet på en fin epok i Spurs historia.

Ps Jag tror Solkjear går i moln före jul och ersättaren kommer absolut inte ha en nordskandinavisk bakgrund. Det blir naturligtvis Mauricio Pochettino!


About this entry