Köpeklubben Malmö FF

Det handlar om moral, Tony Ernst moral som nu blivit Malmö FF:s. Om vi utgår från den moraliska principen att det är lika dåligt att sälja en plats som att köpa en gjorde Eric Persson fel och Tony tyckte rätt. Eric solkade skölden när han avyttrade handbollen till Dalhem och hockeyn till MIF med tillhörande plats högt upp i seriepyramiden. Jag tycker det är en absurd konsekvens, av ett absurt beslut. Att Tony indirekt tycker att Eric solkade skölden – som det heter i den retoriska blandning av sunkig nationalromantik och fetischfascism som Tony gjort till sin.

Jag tycker inte att ett sammangående med en klubb i samma stad är att köpa en plats. Det är en naturlig fusion och det sker hela tiden, överallt. Det sker inte för att supportrarna saknar moral utan för att optimera villkoren för de ambitiösa tjejer och killar som bara vill bli så bra som möjligt. Det är deras moral som Tony nu har förkastat. En idrottsklubb ska inte drivas för att ge unga pojkar och flickor de bästa möjligheterna att lyckas utan en klubb ska drivas utifrån ett supporterperspektiv. Jag tycker det är en farlig utveckling, när supportrarna sätter sig till doms över de enskilda idrottarnas önskan. Lika farlig som när gårdagens moralsuktande supportrar kostar klubben två miljoner kronor (hittills i år) i läktarincidenter och deras ledande företrädare tycker det är OK. I fall MFF Support verkligen ville hade de skyldiga omedelbart kunnat identifierades och tvingades ta ansvar för sina handlingar. Men där stoppar moralen, Tonys och hans dotter Thelmas, tillika MFF Supports ordförande. De två miljonerna är väl ungefär vad hela LB 07:s tjejverksamhet omsätter. Himmelsblå supportermoral rules – jag tycker det är lite läskigt.

Jag går på Erics humana och pragmatiska linje, vad som är bäst för idrottarna, och klubbarna, inte supportrar med suspekta ideal. Men ifall vi nu accepterar Tonys och en förkrossande majoritet av medlemmarnas linje – vad är då den moraliska skillnaden mellan att köpa en plats i division 3 istället för att köpa en plats i Elitettan? För naturligtvis kommer Malmö FF när man nu börjar i division 4 att tvingas köpa ihop ett helt lag, köpa tränare, ledare, massör, fystränare, målvaktstränare med mera med mera. Istället för att samarbeta. MFF blir den ultimata köpeklubben, och det är Tony Ernst förtjänst. Stort grattis Tony!


About this entry