Säljläge på statyn nu

Zlatan återvände till Malmö, som staty. Faksimil från Sydsvenskan, fotograf Petter Arvidsson.

Jag har inga problem med att Zlatan köper in sig i Hammarby. Men av intervjun i Sportbladet att döma framgår det tydligt att Zlatans band med Malmö inskränker sig till vad han gjorde på fotbollsplanen. Det är inte därför han står staty i Malmö. Våra band med Zlatan inskränker sig inte till ett 50-tal matcher i Himmelsblått. Jag tror Zlatan totalt missuppfattat sin roll som malmöitisk ikon. Han tror vi dyrkat honom för hans fotbollskonst när vi i själva verkat har bedyrat får kärlek för att han ursprungligen är en av oss – vår gemensamma erfarenhet, vårt språk, vår blandade bakgrund – en malmeit med grym talang för fotboll.

Statyn borde skickas tillbaka till huvudstaden. Det är inte så märkligt med tanke på att Zlatan bytt klubbadresser och tröjor lika ofta som andra byter slipsar. Är det något man inte byter så är det ens uppväxtmiljö, en relation till barndom, inskolningen i livet, klubben som möjliggjorde karriären. Ja, Zlatan verkar tro att han kan byta även det. Kanske kan Zlatan och hans kristusgest placeras bredvid Nackas? 


About this entry