Zlatan är slut – som ikon

Det var många ”experter” som i går tvärsäkert uttalade sig om Zlatans framtid.

En ekonomiprofessor i Lund förklarade att Zlatans brand inte skadats och att malmöbor säkert skulle fortsätta köpa Zlatan-relaterade produkter i samma utsträckning som förr.

MFF Supports vice ordförande sa att Zlatans spelarkarriär var helt ointressant – Zlatan var nu reducerad till 80 miljoner (ytterligare ett skäl till att inte vara med i MFF Support).

Statyns skapare sa att han kunde göra flera nya statyer av Zlatan bara MFF-supportrarna lät den vara i fred.

En mig närstående malmöitisk fotbollsexpert (”känner Zlatan så väl”) att han bestämt kunde hävda att Zlatan kommer ha stora framgångar med Hammarby och bli en ikon på Söder.

Personligen tror jag han blir en parentes. Han har ett stort, mäktigt nätverk men vem ska betala de spelare han eventuellt lockar dit? Zlatan kommer inte göra det. Hur många nya sponsorer kommer lockas av att en ägare som säger att Janne Andersson är rasist och pissade på sig? Som avrundar sin karriär med spel i en numera högst medioker klubb i den krisande italienska ligan? Hur många företagsledare i Stockholm kommer pumpa in en massa pengar för att få skaka hand med den före detta stjärnan på ett foto? Jag tror också att konkurrenssituationen i Stockholm skapar problem och att många Bajensupportrar kommer få svårt att köpa Zlatans svada.

Mig veterligen har ingen av de produkter som Zlatan sålt sig till gett några framgångar – utom en bra Volvoreklam! Jag tror det går lika illa med Bajen. Zlatan var stor så länge han var en av världens bästa fotbollsspelare – hans brand är extremt kopplat till hans framgångar medan munnen och arrogansen är hans största fiender. I takt med att målen uteblir och karriären flagnar kommer käften ta över. Zlatan pantsätter inte sina villor och bilar för att Hammarby ska få prova på CL-kval.

Jag tror Zlatan är slut, som ikon. Däremot kommer han för all framtid vara en av tidernas bästa forwards och en man som gjort ett av fotbollshistoriens tre mest fantastiska mål! Bra så!


About this entry