Mardrömsfarväl för Mackan?

När fotbollstränare börjar gnälla och skälla på journalister sitter de osäkert. Någon har satt stolen i rörelse, tränaren känner osäkerheten, journalister märker obalansen men vågar inte skriva och så blir det misstänkliggörande, rykten, antydningar och tränarens våldsamma utfall mot media.

Jag har flera gånger (faktiskt redan då han kom) skrivit att mönstret med att tränaren Uwe Rösler stannar i var klubb två säsonger är starkt. Och jag tror det upprepar sig. Tecknen är alltför många – för de som vågar se dem och inte blundar för resultat och uppenbara brister. Det blir inte enbart Mackans sista match i Malmö utan även Uwes. Jag vet inte om det är hans fel men jag vet att det är han som kommer göras ansvarig.

Ska man bara ta en enda avgörande faktor för att säsongen 2019 blir närmast ett fiasko så är det Markus Rosenberg. Att kraven på 38-åringen var alltför stora. Så här nu nästan i efterhand kan man konstatera att det blev en säsong alltför mycket. Att kärleken hindrade den naturliga avvecklingen av en ikonisk spelarkarriär.

MFF har inga bra målskyttar. Carlos Strandberg skulle ha varit det men klubben har inte lyckats hantera honom. Istället för att ersätta en internationellt gångbar målgörare (åtminstone i teorin) satsade man på Antonssons lyckosamma höst skulle upprepas. Och på att en lojal och trofast, korsbandshämmad veteran skulle leverera i boxen. Och så Gill – en kille med högst tveksamma kvalitéer som kostade 8 miljoner för att han hade några ”tap-ins” en vår i Sundsvall. Resten är mittfältskaraktärer som inte kan undvika att sparka in en boll då och då men målskyttar är de inte, tänker som forwards gör de inte, orädda och hänsynslösa är de inte. Jo Berget är det, när han är i form. Han är det närmaste MFF har en riktig, funktionell forward men han är ingen forward.

Mackan är dessvärre ett år alltför gammal. Han hinner inte med, förlorar närkamper och löpdueller trots hans stora vilja och spelintelligens. Jag önskar verkligen att han får ett vackert och rättvist farväl i kväll men jag fruktar det värsta för MFF 2019 är irriterande impotenta. MFF peakade i kvalet. När de sedan mötte Dynamo Kiev var de usla, Kiev var enbart dåliga och dominerade ändå totalt. Sedan dess har Kiev bara blivit bättre och MFF bara sämre. Det kan bli en förskräcklig match.

Sedan finns det förstås fler brister i MFF. Speciellt hur man har hanterat skador och rehab. Det har kostat. Och att spelare som Bachirou och Rakip gått runt på 50 procent. Det enda som fungerat är försvaret, det ytterst ålderstigna försvaret. Dahlin är Dahlin men jag har svårt att se att Rasmus, Nielsen och Safari bli bättre till nästa år.

Det krävs ett paradigmskifte i MFF. Minst en central försvarare av hög klass. En innermittfältare, två nya dyra forwards med mera. För det behövs en ny tränare, kanske ska hela ledarteamet bytas ut – inklusive de ansvariga för rehab?


About this entry